Vijf nieuwe groene monumenten voor de toekomst

14-02-2018

Vandaag zijn vijf “nieuwe” oude bomen geplant op twee historische plekken in Den Haag. Drie karakteristieke paardenkastanjes bij Plein 1813 en twee prachtige winterlindes aan de Hofvijver.

Deze bomen vervangen vijf zieke paardenkastanjes die bijna een eeuw lang onderdeel waren van het karakteristiek Haagse straatbeeld. Een klassiek en uniek straatbeeld dat we graag willen behouden. 

“Als bomen konden spreken….”
De vijf oude paardenkastanjes moesten helaas gerooid worden omdat ze de kastanjebloedingsziekte hadden. De bomen waren zo aangetast dat het hout heel erg verzwakt was. Na overleg met de Adviescommissie Monumentale Bomen is besloten dat het beter was om de bomen vanwege de veiligheid te rooien. Nooit een makkelijk besluit. 
Onze bomendeskundige Leendert Koudstaal vertelt: 
“Als bomen in Den Haag konden spreken….dit zijn stuk voor stuk bomen met een lange geschiedenis. Deze bomen hebben zo veel meegemaakt. De eerste bomen bij de Hofvijver stammen nog uit de tijd van Keizer Karel de Vijfde. Alle politieke bestuurders hebben ze gezien, alle politieke besluiten hebben ze meegekregen. De kastanjes op Plein 1813 zijn in 1936 als volwassen bomen geplant. In de oorlog enkele jaren later stonden ze midden in het ‘Sperrgebiet’ en zijn ze nog met man en macht beschermd tegen de Duitsers. Zo heeft de toenmalige directeur van de plantsoenendienst ze met prikkeldraad omwikkeld om te voorkomen dat ze gekapt werden voor haardhout.”

Op zoek naar een medicijn
Leendert: “We gaan er uiteraard alles aan doen om onze nieuwkomers een mooi leven in Den Haag te geven. Ze worden met liefde verzorgd en krijgen ieder jaar een gezondheids-check. Ook gaan we verder onderzoek doen naar de kastanjebloedingsziekte. Uit landelijk onderzoek weten we dat de ziekte door een bacterie wordt veroorzaakt. Nu moeten we nog een remedie vinden. Hier is ook geld voor beschikbaar gesteld. Bij de iepen is het gelukt, die krijgen nu ieder jaar een injectie om ze tegen de iepziekte te beschermen. We hebben dan ook goede hoop dat dit bij de kastanje ook gaat lukken.”   

Eigen verhaal
Vroeger ging alles nog met paard en wagen, nu waren er 3 vrachtwagens nodig om de vijf bomen ter plaatse te krijgen. Met een mobiele hijskraan zijn ze geplant en in de grond nog extra verankerd. De kastanjes zijn 20-25 jaar oud, de Lindes 12-15 jaar. De stamomtrek is gemiddeld 70-80 centimeter. Door deze grote, volwassen bomen te planten houden Plein 1813 en de Hofvijver hun klassieke en beeldbepalende karakter. De bomen kunnen op hun beurt uitgroeien tot mooie, krachtige bomen en hun eigen Haagse verhaal gaan schrijven. 

Meer weten?
Den Haag heeft op dit moment 1292 monumentale bomen. Bomen die ouder zijn dan 50 jaar, de gemiddelde leeftijd voor een stadsboom. Kijk hier als je meer wilt weten over deze bomen.

 

Cookie-instellingen