"We planten veel bomen in de herfst en een deel van de winter omdat bomen dan geen bladeren dragen. Zo kan de boom zijn energie richten op de wortelgroei. Dus ook in uw eigen tuin kunt de komende weken het beste een struik of boom planten!” Het plantseizoen duurt zo lang het weer het toelaat. Paul: “Als het flink vriest dan zijn de wortelkluiten van de nieuwe bomen bevroren, dan moeten we even stoppen want als je ijs onder de grond stopt duurt het maanden voordat dit ontdooit is, waardoor de wortels van de jonge boom geen vocht opnemen en de boom direct dood gaat.” Het plantseizoen eindigt ongeveer medio april want dan krijgen de bomen weer blaadjes.”
Extra water en voedingsstoffen
Vandaag zijn de bomenplanters van het gemeentelijke Groenbedrijf aan de slag in stadsdeel Scheveningen en Segbroek. Rob van Bohemen, Dennis ten Brummelaar en Abraham Bermudez Ospina vertellen wat er komt kijken bij het planten van een boom. “Als een boom is gekapt dan blijft er nog een stuk stam en wortels over (een ‘nol’). Die nollen halen we enkele weken tot maanden voor het plantseizoen weg. We maken dan een nieuw plantgat van 3 bij 2 meter en daar gaat meteen nieuwe grond in en extra voedingsstoffen. En de plantpaal wordt bij het plantgat geplaatst. In dit plantseizoen is de kleur op deze paal rood. Zo weten onze collega’s die in de zomermaanden rondrijden met een waterwagen dat deze bomen extra water moeten krijgen. Daarom krijgen alle nieuwe bomen ook zo’n plastic gietrand. Zo komt het water goed bij de wortels terecht.”
Straatboom weg = nieuwe boom terug
De bomen worden verspreid over de hele stad geplant. “Ieder jaar moet de gemeente bomen weghalen omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn (zoals de iepziekte), omdat we de we de veiligheid van de boom niet meer kunnen waarborgen (zoals bij populieren) of gewoon door ouderdom. Voor al die bomen planten we weer nieuwe bomen terug. In de laatste maanden van dit jaar zijn dat er nog zo’n 600. In 2017 in totaal 1.600 bomen. Maar er zijn natuurlijk ook veel werkzaamheden in de stad waar bomen weggehaald moeten worden zoals bij de aanpak van onze kademuren of bij grote wegreconstructies zoals de vernieuwing van de Raamweg”, aldus Paul. Bij deze projecten worden de komende tijd ook weer zo'n 400 bomen terug geplant. Tot slot wordt ook het groen in een aantal parken en op pleinen zoals park De Horst in Mariahoeve en de Varkenmarkt en het Joubertplantsoen in het Centrum opgeknapt de komende tijd.
Film over bomen planten
We hebben een film gemaakt over vader en zoon Godee die door heel Den Haag bomen planten. In de film vertellen zij wat er komt kijken bij het planten van een boom en hun liefde voor het vak.