Boswachter Mark:
'Vraag je af: wat is hier de gewoonte'
Mark Kras is boswachter in het Haagse Bos van Staatsbosbeheer:
"Sinds corona is het aantal bezoekers aan onze gebieden toegenomen. Het Haagse Bos telt vijf miljoen bezoeken per jaar. Mensen hebben het groen ontdekt voor een lunchwandeling, een ommetje, om te sporten en een rondje met de hond. In Den Haag heeft een op de tien bewoners een hond.
De natuur is goed voor ons mentale welzijn. Een plant op kantoor verlaagt al je stressniveau, laat staan dat je in een groene straat woont of een park in de buurt hebt! Hoe meer soorten planten en bomen, hoe gelukkiger je je voelt.
Hoe ironisch is het dus dat wij het groen ingaan voor onze ontspanning en om te ontstressen en dat wij het stressniveau van dieren -zeker in het broedseizoen- juist verhogen! Planten, bomen en dieren merken dat wij er intensief gebruik van maken. Zo ga je op een druk wandelpad opzij om anderen te laten passeren, waardoor je op de planten in de berm gaat staan. Of zoek je buiten de paden een plek voor die ene unieke Insta-foto; of snij je een route af, waardoor olifantenpaadjes ontstaan.
Bezoekers moeten zich passend gedragen. Op een verjaardagsfeest vraag je je ook af: Wat is hier de gewoonte? Schoenen uit of niet? Dit geldt ook in de natuur. Kijk naar hoe het hoort: Moet mijn hond aan de lijn of mag hij loslopen? Het gaat niet alleen om de regels, maar ook om hoe goed je jouw hond kent. Voor de kat geldt: houd 'm binnen in het broedseizoen. Katten zijn jagers; een belletje aan de halsband helpt niet. Iedereen begrijpt dat dieren bezig zijn met voortplanten en dat wij te gast zijn in de natuur."
Mark Kras van het Haagse Bos: "Vraag je je in de natuur af: Wat is hier de gewoonte?" (Foto: Valerie Kuypers)
Duinwachter Danny:
'Broedseizoen meest magische tijd van het jaar'
Danny Stam, duinwachter bij drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea en werkt in de duingebieden Meijendel, Solleveld en Berkheide:
"Ik ben altijd buiten en vind het broedseizoen de meest magische tijd van het jaar. Ik kan daar enorm van genieten. Na de donkere wintermaanden zie je de natuur elke dag meer tot leven komen. Je hoort steeds meer vogels fluiten en bloemen en planten komen tot bloei. De natuur verandert in een bruisende kraamkamer. In onze duinen worden vossen, konijnen, reekalfjes geboren en vogels zijn volop aan het broeden. Vandaar ook de naam broedseizoen.
Het is de mooiste en ook de meest kwetsbare periode. Jonge dieren hebben rust nodig om op te groeien. We vragen bezoekers honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven. Kom ook niet in de buurt van jonge dieren. Heel soms ligt er wel eens een reekalf dicht bij een wandelpad. Raak het niet aan. Een reekalf wordt geurloos geboren. Zodra een mens of hond een reekalf aanraakt, kan die geur ervoor zorgen dat de moeder haar kalf niet meer herkent en afstoot. Ik zie helaas ook wel eens reeën met bijtwonden van een hond. Mensen zeggen vaak: ‘Dat doet mijn hond niet’, maar ik zie het echt gebeuren. En het komt helaas ook voor dat bezoekers vogelnesten op de grond over het hoofd zien en vertrappen.
Geef de natuur de ruimte, niet alleen in het broedseizoen, maar het hele jaar door. Wil je de duinen zelf ervaren? Ga met me mee op excursie. Ik vertel graag over de dieren, dit seizoen en hoe we waterwinnen in de duinen. Zo zie je met eigen ogen waarom het belangrijk is om goed voor de duinen te zorgen."
Je kunt Danny vinden op Instagram duinwachter_danny
Duinwachter Danny Stam: "In de lente verandert de natuur in een kraamkamer." (Foto: Valerie Kuypers)
Boswachter Anouk:
'We kunnen de natuur niet in de hekken zetten'
Anouk Tiernagan is boswachter bij gemeente Den Haag:
"Dieren houden zich niet aan de kalender. Sommige dieren paren en broeden nu al. In het broedseizoen gelden regels voor onze bezoekers. Het is mijn werk om de natuur te beschermen. Ik merk dat bezoekers vaak niet weten wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Mensen denken al gauw: ‘Die twee meter van het pad, kan vast geen kwaad’. Of: ‘Mijn hond kan best vijf minuutjes los. Wat maakt het uit?’ Als ik uitleg wat er dan met dieren gebeurt, krijg ik negen van de tien keer een excuus. Vaak zit er geen kwade wil achter.
In de kraamtijd hebben vogels, vossen, eekhoorns en andere dieren al hun energie nodig voor hun jongen. Loslopende honden kunnen voor stress, paniek en vluchtgedrag zorgen. Het geurspoor dat honden achterlaten, koppelen dieren aan gevaar. Ze durven soms niet terug te komen naar het nest. Hierdoor krijgen jongen geen eten en kunnen doodgaan. Of broeden vogels hun eieren niet uit. Dan missen we toch weer een nieuwe generatie dieren.
We kunnen de natuur niet in de hekken zetten. Daarom houden we een campagne om bezoekers op de regels te wijzen. We hangen spandoeken op met: ‘Hier breng ik mijn jongen groot’ en 'Hier verstop ik mijn welpen’. Op de paden spuiten we regels met krijt. Voorkom een boete. Voor een loslopende hond in gebieden met een hondenverbod of een aanlijnplicht is de boete 110 euro. Als je van het pad afgaat, kost dat 119 euro. Dat is zonde van het geld."
Anouk: "We kunnen de natuur nu eenmaal niet in de hekken zetten." (foto: Frank Jansen)
Broedseizoen
Het broedseizoen in Den Haag is van 15 maart tot 15 juli.
Honden en losloopgebied
Ga je met de hond uit? Hier kun je alle regels vinden voor het uitlaten van de hond. Op de hondenkaart van gemeente Den Haag kun je de losloopgebieden vinden. Toch zou het voor broedende dieren fijn zijn als baasjes hun hond in het broedseizoen ook in een losloopgebied aanlijnen. Dat is niet verplicht. Daar geldt: Hond aan de lijn is fijn.
Tekst: Merijn van Grieken
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden