Jeroen is een echte bomenliefhebber, maar door zijn werk is hij vaker achter zijn computer dan tussen de bomen te vinden. Hij houdt alle gegevens bij van alle stadsbomen. Hij voert veranderingen door, maakt nieuwe paspoorten aan bij de aanplant van nieuwe bomen en archiveert de paspoorten als bomen door storm, ziekte of onveiligheid verdwijnen.
Unieke informatie
Net als in een echt paspoort voor mensen, staat in het boompaspoort unieke informatie per boom, zoals de wetenschappelijke en de Nederlandse soortnaam, een eigen ID-nummer, het jaar van aanplant, het boomnummer, de stamdoorsnede en in welk stadsdeel, wijk, buurt en straat de boom staat. Op de Haagse Bomenkaart kun je zelf zien welke bomen er in jouw straat staan.
Verder staat in elk paspoort een ‘werkpakket’ met informatie over het onderhoud, de snoeivorm; of de boom meerdere stammen heeft en wat de minimale hoogte van de boom is, zodat voertuigen er onderdoor kunnen rijden.
Boominspecteurs
In de boompaspoorten, onderdeel van het beheersysteem, staan ook gegevens over de veiligheid van bomen. Boominspecteurs van het Groenbedrijf Den Haag controleren elk jaar alle halfwas (vanaf 16de levensjaar) en volwassen bomen op ziekten, aantastingen en veiligheid.
“Ze zien of een boom gezond is, of die verder onderzocht moet worden en of die een behandeling tegen een ziekte nodig heeft. Een goede registratie daarvan in het beheersysteem is dus heel belangrijk. De info moet betrouwbaar en up-to-date zijn; daar ben ik samen met collega's mee bezig. Als het nodig is, kunnen inspecteurs in actie komen. Zo werken we aan de veiligheid en de gezondheid van onze stadsbomen”, zegt Jeroen.
Hoeveelheid openbaar groen
In het systeem kun je ook terugvinden hoeveel bomen er in de stad zijn en hoeveel openbaar groen de stad heeft. Het oppervlak van het bladerdak van alle Haagse bomen moet tot 2030 met 5% groeien. Hoe groter het bladerdak, hoe groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad. Meten is weten.
Kaartenbakjes
De digitale boompaspoorten bestaan al vanaf 1988. Tot die tijd werd alles met de hand bijgehouden. “Men vond de kaartenbakjes toch een beetje achterhaald en besloot te moderniseren. In 6 weken tijd werden door 30 hoveniers en 30 mensen op kantoor alle toenmalige straatbomen van de stad geïnventariseerd”, vertelt Jeroen.
Hij merkt dat er nu steeds vaker om data wordt gevraagd. “Om die betrouwbare informatie uit het systeem te halen, moet die er wel eerst zijn ingestopt. En dat is nog steeds veel handwerk. Daar vul ik mijn dagen mee en dat geeft voldoening. Ik heb echt het gevoel dat ik nuttig werk doe. En wat is er mooier dan dat!”
De favoriete boom van Jeroen...
Omdat Jeroen de hele dag met stadsbomen bezig is, zou je denken dat hij alle bomen kent, maar dat is praktisch onmogelijk. Daarvoor zijn het er gewoon te veel. “Bovendien spreken de digitale bomen op mijn pc natuurlijk iets minder tot de verbeelding dan echte bomen", zegt Jeroen.
Zijn favoriete bomen zijn vaak bomen die inspiratie brengen of waar hij blij van wordt, zoals een volwassen treurwilg aan de waterkant in de lente. "Of een grote zomereik om een boek onder te lezen als het warm is."
De absolute favoriet is de oudste bekende boom in Den Haag in het Heilige Geesthofje aan de Paviljoensgracht. "Daar staat een peer met een schatting van 383 jaar. Dat betekent dat deze rond 1642 geplant moet zijn. En dat is nu net het jaar dat Rembrandt de ‘Nachtwacht’ heeft geschilderd. Hoe bijzonder!"
De peer in het Heilige Geesthofje is naar schatting 383 jaar.
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden