Den Haag wil de boomvalk graag voor de stad behouden. Boomvalken zijn zeldzame roofvogels. “We willen de boomvalk beschermen en helpen. Van sommige plekken weten we al dat de boomvalken ze fijn vinden. Deze plekken maken we nu nog prettiger”, zegt stadsecoloog Marcus Bouma van gemeente Den Haag.
Dankzij de kunstnesten blijft het nestaanbod voor de boomvalk op peil.
Goede omgeving
Dat kan op verschillende manieren. Het belangrijkste is een goede omgeving waarin de boomvalk kan overleven. Er moet water zijn en er moet voldoende leefgebied voor de prooidieren van de boomvalk zijn. Ze eten onder meer libellen, grote kevers en kleine vogels. “Door genoeg struiken en takkenrillen aan te leggen, maken we de omgeving waardevoller”, aldus Marcus.
Verder zorgt de gemeente ook voor een fijne omgeving door nieuwe populieren aan te planten, zodat die over 20 tot 30 jaar voor de vogels geschikt zijn om in te broeden. Ook plaatst de gemeente 20 nieuwe kunstnesten in hoge bomen. Dat gebeurt op verschillende plekken in de stad, zoals Mariahoeve en Segbroek zodat de boomvalken in een ‘gespreid bedje terecht komen’.
De nesten worden de komende tijd met een hoogwerker of klimmende boomverzorgers hoog in bomen opgehangen.
Bestaande kraaiennesten
Boomvalken zijn namelijk ‘laatkomers’. Ze komen na hun overwintering in Afrika pas in april/mei terug in Nederland. Dan hebben ze geen tijd meer om een eigen nest te bouwen. Ze kiezen daarom vaak voor goed bereikbare, bestaande kraaiennesten. En nesten hoog in de boom of in een hoogspanningsmast. Op die manier zien zij hun vijanden, zoals de havik en buizerd, bijtijds aankomen.
“Omdat er niet altijd een geschikt kraaiennest is te vinden, helpen wij de boomvalk door 20 handgemaakte kunstnesten op te hangen. Hierdoor blijft het nestaanbod op peil en kunnen de boomvalkpaartjes elk jaar terugkomen”, zegt de stadsecoloog. De nesten worden de komende tijd met een hoogwerker of klimmende boomverzorgers hoog in bomen opgehangen. Het eerste nest werd geplaatst door wethouder Robert Barker (Dierenwelzijn, Buitenruimte & Milieu).
Het eerste nest werd geplaatst door wethouder Robert Barker (Dierenwelzijn, Buitenruimte & Milieu).
“De boomvalk is een goede graadmeter voor hoe het in de stad gaat met de biodiversiteit. De laatste jaren neemt het aantal boomvalken in de stad af en dat is een slecht teken. Daarom maken we de stad aantrekkelijker voor de boomvalk door het plaatsen van kunstnesten. Drie jaar geleden broedde een boomvalkpaar voor het eerst in een kunstnest op het Aegonplein. Een hoopgevend signaal. We hopen dat de nieuwe nesten de stad weer aantrekkelijk maken voor deze bijzondere vogels”, aldus Barker.
Boomvalken zijn zeldzame roofvogels. (Foto:Pixabay)
Foto's: Valerie Kuypers
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden