Voor het Haagse Groenbedrijf is het najaar de drukste periode van het jaar. Van november tot eind maart is de beste tijd voor het planten van bomen. Omdat de bomen in ‘rust' zijn, hun bladeren verliezen en de grond nog vaak warm en vochtig is, kunnen ze goed nieuwe wortels maken. De bomen maken zo de meeste kans om tot een volwassen boom uit te groeien.
Droomstart
Het Groenbedrijf wil de nieuwe generatie bomen de beste start geven. Dat begint al met de juiste voorbereidingen in de zomer. Dan verwijdert het Groenbedrijf de oude stronk of nol (het gedeelte van een boom dat onder de grond zit) en verbetert de groeiplaats met voedingrijke grond. De plekken zijn herkenbaar aan een boompaal, dit jaar met de kleur blauw. Zo weten de waterwagens in droge tijden welke bomen een extra slok water nodig hebben.
Boom eruit, boom erin
Elke boom die in Den Haag door ziekte, dood of onveiligheid moet worden gekapt, wordt in het plantseizoen vervangen door een nieuwe boom. Dit wordt ook wel de structurele herplant genoemd. Dat zijn dit jaar 1.475 bomen. Daar komen ook zo’n 155 nieuwe bomen bij die gekapte onveilige populieren vervangen.
Versteende wijken
Extra aandacht dit plantseizoen gaat uit naar 339 nieuwe bomen voor versteende wijken. Daarvan komen 216 bomen in Laak, 98 bomen in de Schilderswijk en 25 bomen in Transvaal. De wijken kunnen meer bomen goed gebruiken: meer groen biedt verkoeling op warme dagen, zorgt voor minder wateroverlast en maakt een wijk prettig om te leven.
Kleinere projecten
Daarnaast gaan er door de hele stad nog eens 300 nieuwe bomen de grond in bij kleinere projecten, zoals bij het onderhoud van een straat, bij de vervanging van de riolering of de vernieuwing van een kade. Zo krijgt de Koninginnegracht er 130 nieuwe bomen bij en worden in de Vruchtenbuurt 30 nieuwe bomen geplant. Ook de Badhuisweg krijgt er 17 nieuwe bomen bij: 10 in de grond, 7 in boombakken.
Uit de kwekerijen
Alle nieuwe bomen in Den Haag komen uit kwekerijen door het hele land. “Ik zoek naar de beste kwaliteit voor de laagste prijs en let daarbij ook op de opbouw van het wortelgestel, de stam en de takken. Het totaalplaatje moet goed zijn”, zegt Marco van Tol van het Groenbedrijf.
Biologisch gekweekte bomen
Sinds dit plantseizoen 2024/2025 koopt het Groenbedrijf zo veel mogelijk biologisch gekweekte bomen in; tot nu toe zijn dat er 167. Bij deze bomen maakt de kweker geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en is er vaak minder water nodig. Hierdoor is er geen schade aan het bodem, grond- en oppervlaktewater en neemt het bodemleven en de biodiversiteit toe.
“We willen meer biologisch gekweekte bomen, maar het aanbod van kwekers is nog zeer beperkt. Lang niet alle soorten en gewenste plantmaten zijn biologisch gekweekt beschikbaar. Door ernaar te vragen, willen we de kwekers prikkelen het aanbod te verhogen”, zegt Marco. De ambitie om zoveel mogelijk biologisch in te kopen, staat in het coalitieakkoord.
Actie Bomen voor Den Haag
Gemeente Den Haag deelt samen met Duurzaam Den Haag de komende weken ook nog eens 1.850 gratis bomen uit aan bewoners, scholen en (wijk)organisaties in de stad. Ja, daar zijn ze! Den Haag deelt 1.850 bomen uit. Wil je volgend jaar ook een boom aanvragen? Houd de actie in de gaten via de nieuwsbrief vabn het Haagse Groen.
Foto's: Valerie Kuypers
Lees ook:
Ja, daar zijn ze! Den Haag deelt 1.850 bomen uit
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden