Aan de bak! Zó blijven onze Haagse bossen gezond en gevarieerd

21-10-2024

Om onze Haagse bossen mooi, gezond en gevarieerd te houden, moeten we de natuur soms een handje helpen. Goed beheer zorgt voor meer variatie in planten, bomen, vogels en insecten. In een aantal bossen is de gemeente al begonnen met de onderhoudswerkzaamheden. Op het Haagse Groen lees je wat we doen.

Ruimte maken voor mooie, oude bomen
“Een van de eerste acties die we gaan uitvoeren is het ‘dunnen’ van het bos”, vertelt Michel Romeijn, beleidsmedewerker grote groengebieden bij de gemeente. “In een aantal bossen, zoals de Nieuwe Scheveningse Bosjes, staan prachtige eiken en andere mooie oude bomen die moeten concurreren met andere bomen die eromheen staan zoals de esdoorn. Door die bomen weg te halen, geven we oude, grote bomen weer ruimte en licht om gezond te blijven.” Bomen die we weghalen krijgen dit jaar een gele of roze  stip.

Bomen die we weghalen krijgen dit jaar een gele of roze  stip.

Waarom dunning in een bos nodig is 
Zonder het uitdunnen van het bos, wordt een bos eentoning en niet divers. Zonder dunning is de groei van struiken en lage plantgroei nauwelijks mogelijk. Met dunning wel. Zie het plaatje: 

Meer licht voor nieuwe planten en struiken
"Oude bomen krijgen de ruimte om te groeien en een bijkomend voordeel van dunnen is dat er ook meer licht op de bodem komt”, aldus Michel. “Op die plekken planten we weer nieuwe bomen terug, zoals de zomer- of winterlinde, haagbeuk of zoete kers. Ook planten we struiken terug, zoals inheemse rozen, sleedoorn, wilde liguster of meidoorn. Meer variatie in bomen en struiken is goed voor de biodiversiteit in het bos.”

Boomstammen blijven liggen
De bomen die worden gekapt, laten we zoveel mogelijk liggen in het gebied. Dat ziet er voor bezoekers rommelig uit. Maar: Dood hout is een bron van leven! Er groeien paddenstoelen op en insecten en andere dieren kunnen zich erin verschuilen. Met de boomstammen sluiten we ook bepaalde olifantenpaadjes af zodat de natuur de ruimte krijgt om zich te herstellen en vogels en andere dieren rust geven. Ook blijven alle voedingsstoffen in de omliggende natuur.

Dood hout ziet er voor bezoekers rommelig uit. Maar dood hout heeft een belangrijke functie. 

In welke bossen aan de slag?
Het bosbeheer is in september begonnen in de Scheveningse Bosjes. Daarnaast wordt er gewerkt in de Nieuwe Scheveningse Bosjes, Madestein, Uithof en de landgoederen Clingendael & Oosterbeek, Marlot & Reigersbergen en Meer en Bos.


Bekijk hier de korte video over dood hout.

Lees meer:
Flinke opfrisbeurt voor de Scheveningse Bosjes

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen