Boomvalken zijn zeldzame roofvogels. Den Haag wil de boomvalk beschermen en helpen door in bestaande territoria voor geschikte leefruimte te zorgen. “Dat doen we door populieren anders te snoeien en door kunstnesten te plaatsen. We willen de boomvalk graag voor de stad behouden”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn.
Breuksnoei als proef
Met het experiment, breuksnoei genaamd, hoopt de gemeente de vijf onveilige populieren in Mariahoeve te behouden voor de boomvalk. De bijzondere roofvogel heeft zich hier al eerder laten zien. Door de snoeivorm zien de bomen er anders uit, namelijk redelijk kaal, alsof er een storm overheen is geraasd. Daarna komen er onderaan de stam kleinere takken.
“Deze populieren zouden eigenlijk gekapt moeten worden, maar via breuksnoei proberen we ze te behouden, zodat de boomvalk hier kan terugkomen. Omdat deze snoeivorm heel veel nazorg vergt is het helaas voor andere onveilige populieren in de stad geen optie”, zegt Martina van der Vegt. Zij leidt het populierenvervangingsplan van de gemeente.
Twintig kunstnesten
Ook worden er in de winter twintig kunstnesten geplaatst op verschillende plekken in de stad, zoals bij de vijf populieren in Mariahoeve. "Daardoor houden we het nestaanbod voor boomvalken in de stad op peil, zodat ze elk jaar kunnen terugkomen", zegt stadsecoloog Martin.
Boomvalken zoeken vaak nesten in populieren, eiken of hoogspanningsmasten. Als ze na hun overwintering in Afrika in april/mei in Nederland aankomen, hebben ze geen tijd om een eigen nest te bouwen. Ze kiezen daarom voor goed bereikbare, bestaande kraaiennesten waar zij hun vijanden, zoals de havik en buizerd, vroegtijdig kunnen zien aankomen.
Koesteren
Den Haag heeft jarenlang vier broedparen gehad. Sinds 2022 komt er nog maar een boomvalkpaar, in Mariahoeve. “Hoopgevend is dat twee jaar geleden een boomvalkpaar voor het eerst in een kunstnest op het Aegonplein heeft gebroed. We hopen dat we de vogels met de nieuwe nesten kunnen verleiden. De boomvalk wordt bedreigd en alleen daarom al moeten we 'm koesteren.”
(Hoofdfoto: Adri Clements)
Lees ook:
Den Haag vervangt onveilige populieren
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden