Den Haag vervangt onveilige populieren

09-07-2024

Den Haag gaat vanaf het einde van dit jaar onveilige populieren vervangen. Uit onderzoek blijkt dat 375 van de 4.500 populieren in onze stad in slechte staat zijn. Voor elke boom komt een nieuwe boom terug. Bomenexpert Stéfan legt uit waarom de bomen niet kunnen blijven staan.

Populieren zijn prachtige, grote bomen. Ze zijn zo groot omdat deze boomsoort heel snel groeit. “Om de stad na de Tweede Wereldoorlog weer mooi en snel groen te maken zijn op heel veel plekken in onze stad populieren geplant”, vertelt Stéfan van der Heijden, bomenexpert van gemeente Den Haag.

Die snelle groei heeft een flink nadeel: zodra de boom ouder wordt, wordt het hout van de boom sneller slap, waardoor grote takken kunnen breken. Dit heeft al wel eens tot ernstige ongelukken geleid bij voorbijgangers die onder de populieren liepen, fietsten of reden. Ook zijn al eens takken op auto’s of huizen gevallen.

Stéfan van der Heijden, bomenexpert van gemeente Den Haag: ​​​​We vervangen alleen populieren op plekken waar ze een gevaar kunnen zijn voor voorbijgangers.”

Voorkomen van ongelukken
“Om ongelukken te voorkomen, zijn we helaas genoodzaakt om de populieren die er het slechtst aan toe zijn te kappen. Het snoeien van gevaarlijk uithangende takken is geen optie. Bij lichte snoei zien we slechts tijdelijk een verbetering. En bij flinke snoei van grote takken sterven de meeste populieren af”, zegt Stéfan. “We vervangen alleen populieren op plekken waar ze een gevaar kunnen zijn voor voorbijgangers. Populieren die niet langs paden of wegen staan, laten we dus gewoon staan.”

Regelmatig onderzoek naar veiligheid populieren
De gemeente houdt de veiligheid van de populieren goed in de gaten. Elke twee jaar onderzoekt een gespecialiseerd bureau de populieren in Den Haag. Daaruit blijkt nu dat zo’n 375 van de 4.500 populieren in slechte staat zijn en een groot risico hebben op takbreuk. Deze bomen worden vanaf het einde van dit jaar vervangen. Ze staan vooral in de stadsdelen Escamp en Loosduinen en daarnaast verspreid over de hele stad. Op dit kaartje kun je de populieren die worden vervangen terugvinden.

Om ongelukken te voorkomen, zijn we genoodzaakt om de populieren die er het slechtst aan toe zijn te kappen.

Populierenhout voor bewoners
Bewoners die in de buurt van deze populieren wonen, ontvangen een brief. Deze populieren kun je herkennen aan een stickerlint om de bomen en een gele stip. Een deel van het hout van de gekapte populieren, geeft de gemeente weg aan omwonenden. Zij kunnen het hout gebruiken voor het maken van een meubelstuk, klompen, kunstwerk of voor tuininrichting. De gemeente organiseert een dag waarop zij dit hout kunnen ophalen. De informatie hierover staat in de brief.

Start werkzaamheden
De aannemer begint aan het einde van het jaar met de kap van de populieren. De werkzaamheden lopen door tot begin 2026. Daarna start de plant van de nieuwe bomen, zoals een eik, iep of linde maar ook populiersoorten die minder gevoelig zijn voor takbreuk. De nieuwe bomen proberen we altijd op de plek waar de populier stond of zo dichtbij mogelijk terug te planten.

Bewoners rond de populieren komen het hout halen en geven het een tweede leven.


Lees ook:
Bewoners weten wel raad met populierenhout

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen