Zo maken we Den Haag samen koeler en groener

13-06-2024

Het klimaat verandert en dat merken we ook in Den Haag. De zomers worden warmer en natter. Om de stad mooi, leefbaar en in de zomer lekker koel te houden steken we onze handen uit de mouwen. Wat we doen? Meer groen planten! Hier lees je hoe Den Haag groen bezig is en hoe jij ook kunt helpen!

Waarom meer groen? 
Bomen, planten en struiken hebben veel voordelen. En in een stad al helemaal. Meer groen zorgt voor schaduw én verkoeling. In de stad is veel steen en beton en dat houdt warmte vast, zelfs 's nachts! Groen is gezond, goed voor dieren zoals vogels en insecten én maakt de omgeving veel mooier. 

Hoe maakt Den Haag de stad groener? 
Niet overal is het simpel om bomen te planten, want het is best druk onder de grond. Wortels kunnen niet genoeg ruimte hebben door allerlei kabels en leidingen. 
Maar vaak is er op die plekken wél ruimte voor een gevel- of boomtuintje, een plantsoen of een mooie strook met bloemen langs de weg. Zoals je misschien hebt gezien is de gemeente hier volop mee bezig in de stad. In versteende wijken, zoals de Rivierenbuurt of Duindorp, is er zelfs onderzoek gedaan naar waar groen voor verkoeling hard nodig is. Vooral in drukke straten en op (speel)pleinen. Lees hier meer over het actieprogramma om versteende wijken te vergroenen. 

Een overzicht van wat gemeente Den Haag op dit moment doet: 

 • Alleen al in 2024 wordt 8.000 m2 groen aangelegd en 100+ bomen geplant in versteende wijken. 
 • De Centrumring S100 wordt op 100 plekken (15.000 m2!) groener gemaakt.  
 • De plek rondom stadsbomen wordt verbeterd zodat ze groter kunnen groeien. 
 • Bij de aanpassing van een weg of plein wordt bekeken hoe er zoveel mogelijk groen bij kan.  
 • De gemeente deelt 1.750 gratis bomen uit en geeft subsidies voor groene projecten. Vraag een gratis boom aan! Ruud, Joosje en Audy gingen je voor 
   

Hoe kun jij aan de slag met groen?  
Wil jij ook bijdragen aan een koelere en groenere stad? Fijn! Dit kun jij doen: 

 • Ruil tegels om voor planten: Tegels kunnen in de zon wel vijftig (!) graden worden. Vervang ze door gras of planten en het wordt een stuk koeler. Kijk hier voor meer info over Operatie Steenbreek.
 • Plant in de hoogte: Gebruik klimplanten en gevelgroen om ruimte te besparen. Het verkoelt niet alleen je huis in de zomer; het houdt ook warmte vast in de winter! 
 • Plant een boom: Bomen bieden schaduw en helpen bij de verdamping van water. Tot en met 22 juli kun je bij Duurzaam Den Haag je inschrijven voor een gratis boom. Dus vraag er nu een aan! 
 • Groene daken: Isoleer je dak goed en houd je huis lekker koel. 
 • Groene heggen: Vervang je schutting door een ‘haag in Den Haag’ voor meer groen en insecten. 

Wil je meer weten over wat je zelf kunt doen? Kijk dan op de pagina Meer Groen? Gewoon Doen! | Het Haagse Groen voor tips en info over subsidies en het uitdelen van bomen. 

Zo maken we Den Haag veel cooler!  

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen