Haags actieprogramma om versteende wijken te vergroenen

19-04-2024

Den Haag trekt extra geld uit voor een actieprogramma om de stad te vergroenen. In 2024 is 2,4 miljoen beschikbaar. Dat levert ruim drie voetbalvelden aan bomen, groene bermen en plantsoenen op. Vooral in versteende wijken van de stad. Op die manier wordt Den Haag klimaatbestendiger.

De zomers worden warmer en droger en de regens heviger. Veel Haagse wijken hebben te veel tegels en te weinig groen, waardoor het voor bewoners in de zomermaanden onplezierig heet wordt. Ook ontstaat wateroverlast omdat het regenwater door de vele stenen niet weg kan.

“Om de stad mooi en leefbaar te houden en om te gaan met de klimaatcrisis zijn maatregelen nodig. Daarom gaan we de stad flink vergroenen. Vooral in versteende wijken gaan we tegels vervangen voor bomen, struiken en andere planten. Groen biedt de stad veel voordelen: groen geeft schaduw en koelte, is goed voor de biodiversiteit, helpt tegen wateroverlast en maakt onze wijken mooier. Daarom gaan we over tot actie”, zegt wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu.

Pietermanstraat in Scheveningen.
 
... en zoals het eruit kan komen te zien.
 

Actieprogramma
Om de aanleg van het extra groen te betalen, stelt Den Haag in 2024 2,4 miljoen euro beschikbaar. In het Actieprogramma Klimaatadaptatie en Vergroenen Versteende Wijken staan vijf actielijnen om de noodzakelijke vergroening van de stad te realiseren. Dat levert in 2024 in de wijken minimaal 8.000 m2 aan groen op. En langs de Centrumring wordt in 2025 zo’n 15.000 m2 ontsteend. Dat zijn samen ruim drie voetbalvelden aan groen!

Kansenstudies
De belangrijkste actie van het Actieprogramma zijn de projecten die komen uit de kansenstudies voor vergroening. Dit zijn studies naar vergroeningskansen in versteende wijken: op welke verharde pleinen, brede bermen, stoepen of boomloze straten kan er groen komen en waar is het ook technisch mogelijk? In de studies staat waar al het nieuwe groen kan komen.

De studies in Transvaal, Rivierenbuurt, Stationsbuurt, Scheveningen en Duindorp zijn klaar. De kansenstudies voor Schilderswijk, Groente- en Fruitbuurt en Laak zijn bijna gereed. Hierna komen er studies naar vergroening in het Regentesse- en Valkenboskwartier en het Staten- en Geuzenkwartier.

In versteende wijken komt er heel veel extra groen bij. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Grijze plekken worden groen
“Als je door de stenige wijken loopt, zie je heel veel mogelijkheden. We hebben al die grijze plekken zorgvuldig in kaart gebracht en onderzocht. Dankzij deze studies zie je in een oogopslag waar we meteen aan de slag kunnen zodra er geld is. Anders blijf je op elkaar wachten: soms is er een plan en geen geld óf is er wel geld en geen plan. Nu staan we in de startblokken. Nu de coalitie extra geld heeft vrijgemaakt, kunnen we in versteende wijken alleen dit jaar al 8.000 m2 extra groen aanleggen en honderden bomen planten”, zegt Ralph Pitlo, beleidsmedewerker Groen. 

Quick wins
In de kansenstudies staan quick wins, die snel uitgevoerd kunnen worden, zoals kleine plantsoenen en bermen, en ook grotere locaties zoals Haagweide in de Stationsbuurt. 
Daar is onlangs al ruim 1.000 m2 groen is aangelegd. Sommige projecten zijn complexer en vragen meer tijd. Ook om bewoners bij het ontwerp van een plein te betrekken, zoals het Lamgroen in de Rivierenbuurt en de Pietermanstraat in Scheveningen. Er zijn wel al visuals gemaakt als idee, zoals het mogelijk kan worden.

Maar liefst 1.000 m2 van de Haagweide is ontsteend en vergroend.

100 plekken vergroenen langs ringweg S100
Een andere belangrijke actie van het Actieprogramma is de ‘100 van de S100’, dat is goed voor 15.000 m2 extra groen. “We bereiden dat dit jaar voor. Vanaf 2025 gaan we 100 plekken langs de Centrumring vergroenen. Er worden natuurlijke bermen gemaakt, plantsoenen aangelegd en bomen geplant. De entrees van de stad en belangrijke hoofdwegen als Vaillantlaan, Raamweg, Neherkade, Burgemeester Patijnlaan en Lijnbaan worden zo een stuk groener”, zegt Ralph.

Haagweide met het opgekomen groen.
 
 

Bewoners keihard nodig
Verder worden ook nog eens elk jaar minimaal 150 extra bomen in versteende wijken geplant, worden in andere wijken bestaande en nieuwe vergroeningsprojecten uitgevoerd en worden groeiplaatsen van bomen verbeterd. Ook stimuleert de gemeente bewoners, scholen, ondernemers en andere maatschappelijke organisaties om aan de slag te gaan met vergroening.

Extra bomen voor het Joubertplantsoen in Transvaal. ( Foto: Jurriaan Brobbel)

Dat stimuleren doet de gemeente door elk jaar 1.750 gratis bomen uit te delen in de Actie Bomen voor Den Haag, door subsidie klimaatadaptatie te verstrekken voor regentonnen of de aanleg van een groen dak en door bewoners te stimuleren om geveltuinen aan te leggen met Operatie Steenbreek (tegel eruit, gratis plant erin).

“Slechts veertig procent van het oppervlak van Den Haag is openbare ruimte. Die overige zestig procent is privéterrein, dus achtertuinen, bedrijfsterreinen of sportclubs. Om Den Haag groener te maken, hebben we de hulp van alle Hagenaars keihard nodig”, zegt wethouder Barker.

Lamgroen in de Rivierenbuurt 
 
...en zoals het eruit kan komen te zien.
 

Actieprogramma Klimaatadaptatie en Vergroenen Versteende Wijken

Met deze vijf actielijnen gaat Den Haag vergroenen:

  • Projecten als quickwins en specials uit de kansenstudies vergroening versteende wijken uitvoeren. Daardoor komt er in 2024 in versteende wijken 8.000 m2 extra groen en 100 bomen bij.
  • 100 plekken rond de Centrumring S100 worden de komende jaren vergroend en dat levert in 2025 15.000 m2 extra groen op.
  • Uitvoeren en stimuleren bestaande en nieuwe projecten voor vergroening in andere wijken en verbeteren van groeiplaatsen van bomen. 
  • In versteende wijken worden elk jaar minimaal 150 extra bomen geplant.
  • Bewoners stimuleren om te vergroenen door: met de Actie Bomen voor Den Haag elk jaar 1.750 gratis bomen uit te delen, subsidie voor klimaatadaptatie te verstrekken en door Operatie Steenbreek te steunen (tegel eruit, plant erin).
 


Wil je weten op welke locaties per wijk (waar de kansenstudie van klaar zijn) we in 2024 gaan vergroenen of waar vergroening wordt voorbereid? Kijk op deze lijst hier

Lees ook:
Transvaal moet en kan groener: plek voor 100 nieuwe bomen
Bewoners willen meer groen: volop kansen voor Scheveningen
Bewoners: ‘Heetste plein in Moerwijk nu groen en koel’

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen