Veilige oversteek eekhoorns Haagse Bos door nieuwe touwbruggen

01-02-2024

De oplettende fietser, wandelaar of automobilist heeft ze misschien al opgemerkt. Over de drukke Laan van Nieuw Oost-Indië hangen twee nieuwe touwbruggen voor eekhoorns en boommarters. Ze verbinden de twee delen van het Haagse Bos met elkaar. Zo kunnen de dieren veilig de weg oversteken.

In het Haagse Bos leven talloze eekhoorns en enkele boommarters, een van de meest zeldzame dieren van de stad. Dit bos is niet altijd een makkelijke plek voor ze om te leven. Niet alleen om, maar ook dwars door het bos liggen drukke verkeerswegen. Steek daar maar eens over! Levensgevaarlijk.

Eind januari zijn over de Laan van Nieuw-Oost Indië twee nieuwe touwbruggen voor eekhoorns en boommarters aangelegd. (Foto: Mark Kras)

Makkelijk oversteken
Om de knaag- en roofdieren aan een veilige oversteek te helpen, zijn eind januari over de Laan van Nieuw Oost-Indië twee nieuwe touwbruggen aangelegd. “Dat is goed nieuws voor de populatie”, vertelt Martin van den Hoorn, stadsecoloog van gemeente Den Haag.

De bruggen helpen de dieren niet alleen aan een veilige oversteek, maar moeten er ook voor zorgen dat de groep gezond blijft. "Door de stukken bos met elkaar te verbinden, vergroten we hun leefgebied, voor bijvoorbeeld het zoeken van voedsel. Ook voorkomen we inteelt, wat de populatie gezond en sterk houdt”, legt Martin uit.

Zorgen voor medestadsbewoners
Er zijn geen cijfers hoeveel dieren slachtoffer worden van het verkeer. “Maar bij mensen pakken we onveilige situaties ook aan voordat er doden vallen, dus waarom bij eekhoorns niet?!”, zegt Martin. “Bovendien”, zegt boswachter Mark Kras van het Haagse Bos, “leggen wij mensen midden in het leefgebied van dieren drukke wegen aan. Dan moeten we ook goed voor onze kleine medestadbewoners zorgen.”

Eekhoornbrug een succes
Het is niet de eerste eekhoornbrug in Den Haag. De eerste eekhoornbrug werd in 2012 over de Benoordenhoutseweg aangelegd. De faunabrug verbindt het Haagse Bos met Landgoed Oosterbeek/ Clingendael met elkaar. Eekhoorns en boommarters maken er gretig gebruik van. Zo signaleerden wildcamera’s bijvoorbeeld in 2021 maar liefst 433 verplaatsingen en wordt de brug ook de jaren daarna veel gebruikt.

De wildcamera legde de oversteek van deze eekhoorn vast op de faunabrug over de Benoordenhoutseweg (Foto: gemeente Den Haag)

Hoog in de bomen
De nieuwe bruggen zijn van ander materiaal dan de eerste brug. “De afstand tussen de delen in het Haagse bos is korter dan die tussen het Haagse bos en Landgoed Oosterbeek/ Clingendael. Touwbruggen zijn hier daarom voldoende”, zegt Martin. De nieuwe bruggen hangen hoog in bomen en krijgen geen wildcamera’s. "We weten van bijvoorbeeld gemeente Amsterdam dat eekhoorns goed van de touwbruggen gebruik maken”, zegt Martin. De stadsecoloog en boswachter zijn blij met deze grote vooruitgang voor het welzijn van de dieren.

Hoofdfoto: Pixabay
Tekst: Merijn van Grieken

Lees ook:
Eekhoorns en boommarters weten eekhoornbrug eindelijk te vinden

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen