Stadsecoloog Esther: 'Iedereen nodig bij vergroenen van de stad'

22-01-2024

Minder tegels in de tuin, een groen dak of potplanten op het balkon. Als iedereen iets extra’s doet voor de natuur, dan maken we samen een groot verschil. "Eén plus één wordt dan drie", zegt Esther Vogelaar. Als stadsecoloog geeft ze advies over hoe het groen in onze stad ingericht moet worden.

Groene daken met vetplantjes, grassen en bloemen. En ‘wilde’ tuinen met veel soorten struiken en planten. Daar help je de natuur in de stad het meeste mee. "De gemeente heeft de bewoners hard nodig om de verschillende soorten planten en dieren in de stad te behouden", zegt Esther. Ze is stadsecoloog en geeft advies over hoe het groen in Den Haag ingericht moet worden.

"Insecten op jouw groene dak zijn voedsel voor vogels die nesten bouwen in de klimop van de buurman. Hoe meer verspreid groen in een wijk, hoe beter dieren en planten het doen. Alle privétuinen samen zijn een enorme oppervlakte. Ze vormen samen met parken, plantsoenen en bermen het groene netwerk van Den Haag."

Tropisch warm
Ook voor mensen heeft meer groen veel voordelen. Want bijvoorbeeld een groen dak zorgt voor koelte, en beschermt de dakbedekking tegen de zon. Bovendien stroomt regenwater minder snel af naar de dakgoot en het riool. Dat voorkomt dat ze overstromen bij stortbuien. Nog een voordeel: zonnepanelen op een groen dak leveren in de zomer meer elektriciteit, omdat het er niet zo heet wordt als op een harde dakbedekking.

Esther: "Los daarvan is het ook gewoon fijner om in een groene omgeving te wonen en op groen uit te kijken. Je wordt blij van zingende vogels, fladderende vlinders en bloeiende struiken in je tuin. In een grijze versteende omgeving voelt niemand zich happy. De gemeente krijgt veel positieve reacties op de bloemrijke bermen en parken die we de laatste jaren hebben aangelegd. De stad ziet er een stuk vriendelijker uit. We zien ook steeds meer straten met geveltuintjes en groene boomcirkels waar bewoners zelf voor zorgen."

Tegel eruit, plant erin
Den Haag wil de mix aan planten en dieren behouden en verder versterken. "We kiezen zoveel mogelijk voor een natuurlijke inrichting en verstandig beheer van het stadsgroen. Dat ziet er soms misschien een beetje rommelig uit. Parken en plantsoenen zijn niet overal meer zo netjes als vroeger, maar dat is goed voor de biodiversiteit, die mix aan plant- en diersoorten."

"Ook geven steeds meer bewoners de natuur de ruimte en vervangen tegels door groen. Dit voorjaar begint weer de actie Steenbreek. Je kunt dan tegels omruilen voor planten. Als je samen met de buren meer dan 200 tegels uit de tuin haalt, dan zorgt Stichting Duurzaam Den Haag voor een container om de tegels af te voeren."

Subsidie regenopvang
Minder tegels helpt wateroverlast voorkomen bij hevige buien. Regen kan dan de grond in trekken en hoeft niet af te stromen naar het riool. De gemeente geeft subsidie voor maatregelen om regenwater op te vangen. Dit omvat bijvoorbeeld het aanleggen van een groen dak, het plaatsen van een regenton en het (gedeeltelijk) weghalen van tegels uit de tuin. De regeling geldt voor woningeigenaren en huurders in buurten waar een groter risico bestaat op wateroverlast bij stortbuien zoals Archipelbuurt en Schilderswijk.

Wil je meer informatie of subsidie aanvragen? Kijk eens op deze pagina denhaag.nl/subsidieregenwater.

Foto: Sander Foederer
Dit artikel verscheen in Stadskrant 1 van 2024 en op Duurzame stad Den Haag.

Lees ook: 
Meer dan 200.000 tegels vervangen voor groen
'Groen op het dak is leuk voor beestjes en voor ons'
Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat!
Regen een zegen! Hoe maken we de stad klaar voor de toekomst?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen