Vier 80-plussers op eigen benen; verhuizing bomen geslaagd

11-01-2024

Je hebt ze vast wel eens aan de Sportlaan zien staan: vier grote iepen in een stalen constructie met kabels aan de takken. De tachtig jaar oude iepen werden vijf jaar geleden met een innovatieve methode verplant. Een primeur in Nederland. Ze gaan voortaan op eigen kracht verder.

Op de oorspronkelijke plek van de bomen is een ventweg aangelegd. Op verzoek van buurtbewoners én omdat de karakteristieke bomen zo bijzonder zijn, zijn ze naar de groenzone van de Haagse Beek verplaatst.

“Een pittige operatie. De bomen wegen maar liefst 22 ton, vergelijkbaar met het gewicht van zo’n vijftien auto’s. We hebben de grootst mogelijke hijskranen gebruikt”, zegt bomenexpert Rijmond van der Pot.

De bomen werden met grote hijskranen verhuisd. 

Zonder kluit
“Voor de verhuizing hebben we een innovatieve methode gebruikt. Meestal verplanten we bomen met kluit en al, maar bij deze iepen waren de wortels zo vergroeid met kabels en leidingen in de grond dat dit niet mogelijk was. Daarom hebben we de bomen zonder grond in de kluit - met alleen de wortels- verhuisd.”


Kluitloze methode
Deze zogenoemde 'kluitloze methode' werd wel in het buitenland, maar nooit eerder in Nederland gedaan. “Dit was een primeur! Met zuig- en blaasapparatuur hebben we de grond voorzichtig tussen de wortels vandaan geblazen en opgezogen. Daardoor kwamen de wortels bloot te liggen en konden we zoveel mogelijk wortels meeverhuizen zonder de kabels en leidingen te beschadigen.”

Op hun nieuwe stek kregen de iepen een stalen steunconstructie. (Foto: Martina van der Vegt)

Nieuwe stek
Op hun nieuwe stek kregen de iepen een stalen steunconstructie - het leek wel een kunstwerk- zodat ze rustig konden bouwen aan nieuwe wortels. “We hebben die steun langzaam afgebouwd. Eerst zijn de onderste spandraden verwijderd, daarna hebben we de overige draden laten vieren.”

"Nu, vijf jaar later, is alle steun verwijderd. Uit onderzoek vorig jaar bleek dat de wortels al meer dan tien meter buiten de oorspronkelijke kluit zijn gegroeid. Tien meter! Dat is meer dan we vooraf hadden verwacht. Sinds begin december staan de bomen weer op eigen benen. Bij hevige wind geven ze geen krimp. We zijn trots op dit succes.”

De wortels van de verhuisde bomen zijn al meer dan tien meter buiten de oorspronkelijke kluit zijn gegroeid. (foto: Frank Jansen)


[Hoofdfoto: De oude bomen op de Sportlaan gaan op eigen kracht verder nadat ze vijf jaar in een stalen constructie hebben gestaan. Foto: Frank Jansen]

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen