Den Haag bouwt broedplaatsen voor ijsvogels

08-11-2023

Knalblauw en oranje. Een ijsvogel herken je meteen aan zijn opvallende uiterlijk. Dit zeldzame vogeltje komt ook in onze stad voor. Er zijn alleen nauwelijks goede plekken voor ze om te broeden. Om de ijsvogels te helpen, bouwen de Haagse Vogelbescherming en de gemeente speciale broedwanden.

IJsvogels zijn schuwe vogels die je eerder hoort - een hoge snerpende gil - dan ziet. Den Haag telt ongeveer 36 ijsvogelpaartjes. Ze komen onder meer voor in park Clingendael, het Westbroekpark, Arendsdorp, park Oosterbeek en Meer en Bos.

Nauwelijks broedplaatsen
Ook al worden ijsvogels regelmatig waargenomen, hun broedgelegenheden zijn schaars. IJsvogels maken hun nest in steile oevers. Omdat die weinig voorkomen, kunnen de vogels wel wat hulp gebruiken door de bouw van speciale steile ijsvogelwanden.

De ijsvogelwand in park Oosterbeek (Foto: Haagse Vogelbescherming)

“Daar maken de mannetjes en vrouwtjes samen tunneltjes tot één meter diep. In de holte aan het einde leggen de vrouwtjes eitjes, broeden ze en brengen ze hun jongen groot. Drie keer per jaar hebben ze een nest van zes eieren”, vertelt Foeke Zeilstra van de Haagse Vogelbescherming. Hij is coördinator van het project ‘Ruimte voor IJsvogels’.

Kansrijke plekken
De Haagse Vogelbescherming onderzocht welke locaties geschikt zijn voor de bouw van ijsvogelwanden. Met hulp van de Haagse stadsecologen zijn de 27 meest kansrijke plekken geselecteerd. Afgelopen winter zijn de eerste twee ijsvogelbroedwanden in Den Haag gebouwd: een bij de Haagse Stadskwekerij en de andere in park Oosterbeek. De bouw daarvan duurt vijf dagen. Komende winter komen daar nog eens drie wanden bij, op nog nader te kiezen plekken.

Een knobbelzwaan zwemt langs de ijsvogelwand. (Foto: Haagse Vogelbescherming)

“We willen de wanden het liefst zo veel mogelijk spreiden over de stad. Maar enkele voorwaarden zijn dat er binnen duizend meter van de ijsvogelwand visrijk water moet zijn – ijsvogels leven van vis - en dat je er als mens bij kan komen om bij vorst een wak te hakken, zodat ze altijd aan voedsel kunnen komen”, zegt Foeke.

Wak hakken
Met name het hakken van een wak is belangrijk voor behoud van de vogel. “IJsvogels leven van vis. Als er zes dagen ijs ligt, overleven ze dat niet. Ze komen dan om van de honger. Strenge winters geven de ijsvogelstand altijd een klap. De reden dat ijsvogels vaker voorkomen in het oosten van het land is omdat daar meer beekjes en stroompjes zijn die in de winter minder snel bevriezen", weet Foeke.  

De ijsvogelwand bij de Stadskwekerij is nauwelijks meer zichtbaar (Foto: Haagse Vogelbescherming)

Goed teken
Stadsecoloog Esther Vogelaar van gemeente Den Haag is blij met de komst van de broedwanden. “Als in een gebied ijsvogels leven, is dat een teken dat het goed gaat met de kwaliteit van het water en de vissoorten. IJsvogels zijn volkomen afhankelijk van vis. Is die niet meer te vinden, dan komt de ijsvogel er niet meer voor. Dit project is een van de manieren waarop we onze stadsnatuur willen beschermen en versterken. Daarom steunen we de ijsvogelwanden van harte.”

In de Nota Stadsnatuur staan meer mooie plannen voor onze stadsnatuur.

Lees ook:
Meer rust voor vogels? Zo doen we dat!
Help jij het tekort aan woonruimte bij vogels oplossen?
Laat de roofvogels maar komen! Extra nesten voor de boomvalk

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen