Jonge boompjes oogsten in Park Madestein. Help je mee?

06-11-2023

Een mooie reddingsactie in Den Haag. Vrijwilligers van Meer Bomen Nu gaan 11 november jonge bomen oogsten bij Landschapspark Madestein zodat ze ergens anders kunnen uitgroeien. Je kunt nog meehelpen! De actie is onderdeel van de 50.000 bomen die Meer Bomen Nu wil verplanten en gratis wil weggeven.

Elke boom maakt jaarlijks honderden jonge kleine boompjes aan, ook wel zaailingen genoemd. De meeste hiervan groeien op plekken waar ze niet groot kunnen worden, zoals naast een wandel- of fietspad of een plek met te weinig licht. Stichting Meer Bomen Nu geeft deze ‘kansloze’ boompjes een tweede leven.

Vrijwilligers van Meer Bomen Nu hebben vorige herfst zaailingen geoogst in de Uithof. (Foto: Henriette Guest)

Meer Bomen Nu werkt in natuurgebieden, met toestemming en onder toezicht van een boswachter of oogstbegeleider. De boompjes gaan na de oogst naar tuinen van stadsgenoten, boeren of landgoederen waar ze wel kunnen groeien. Het afgelopen seizoen is 70% van de boompjes uitgegroeid tot grotere boom.

Het oogstseizoen is afgelopen zaterdag afgetrapt met een oogstactie in de Scheveningse Bosjes. Van 4 november tot begin maart gaat de organisatie aan de slag om in Zuid-Holland 50.000 bomen en struiken te verplanten en (gratis) weg te geven. Dit gebeurde vorig jaar ook. Kijk hier voor Meer Bomen Nu Zuid-Holland.

Oogst in Madestein
Ook in Landschapspark Madestein zijn dit soort kleine kansloze boompjes. Op zaterdag 11 november worden zaailingen van de es, esdoorn en meidoorn geoogst. Het park wordt de komende jaren opgeknapt. Steeds meer mensen gebruiken het om te sporten, spelen, wandelen, vissen, de hond uit te laten of te picknicken.

Zo komt de doorloop van het wade-strand in Landschapspark Madestein eruit te zien (Beeld: PLAN34)

“We willen het park en de paden beter bereikbaar maken voor iedereen uit omliggende wijken als Kraayenstein en Vroondaal. Ook leggen we een rondje om de plas aan zodat bezoekers er kunnen hardlopen en wandelen. Verder gaan we het park natuurlijker inrichten met meer oog voor biodiversiteit, water, groen en natuur”, zegt projectleider Johan Loeffen.

Oevers, waterlelieveld en bloemweides
Het park krijgt oevers met riet, een waterlelieveld en bloemenweides. Ook komen er bomen en struiken bij. “We planten grote zomereiken, beuken en veldesdoorns, en ook zo’n 5.000 vierkante meter bosplantsoen, bestaande uit struiken en boomsoorten zoals de eik, linde of beuk. Aan de randen van het bos komt 2.570 vierkante meter struiken en kleine bomen zoals de lijsterbes, grauwe wilg en meidoorn”, zegt Anita te Lindert, projectleider van gemeente Den Haag.

Zo gaat de natuurplas eruit zien in Landschapspark Madestein (Beeld: PLAN34)

“Ook al hebben we geprobeerd zo veel mogelijk bomen te sparen, helaas zijn ook 432 bomen gekapt. Gelukkig ruim 30 minder dan in de vergunning was aangevraagd. Het grootste deel zijn kleine bomen die in verschillende bosjes staan. Door die weg te halen, ontstaat meer licht en ruimte voor andere grotere bomen, waardoor zij beter kunnen groeien”, aldus Anita. “Er komen uiteindelijk meer bomen en struiken terug en er komt veel meer variatie en dat is goed voor de biodiversiteit.”

Wanneer gebeurt wat in Madestein?
Van januari tot april 2024: herinrichting werkzaamheden Het Scharnier (van de Madesteinweg tot en met het Oostmadepad)

Mei tot juli 2024: Aanleg nieuwe Hoenplas en uitbreiden plas Oorberlaan, beiden gelegen aan de Madepolderweg
September 2024 tot medio 2025: Herinrichting werkzaamheden rest Landschapspark Madestein

Help mee met de oogst!
Stichting Meer Bomen Nu gaat op zaterdag 11 november zaailingen oogsten. Wil je meehelpen? Meer Bomen Nu heeft altijd extra handen nodig. Meld je hier aan!Wil je een boompje hebben?
Wil je een zaailing uit het Landschapspark Madestein hebben, dan kun je die op zaterdag 11 november gratis ophalen. Meld je hiervoor aan.


16 december = Nationale Uitdeeldag
Zaailingen die overblijven, gaan naar bomenhub Carweide in de Binckhorst. Op 16 december is daar een Nationale Uitdeeldag, waar je gratis een jong boompje mag ophalen.

 


Hoofdfoto: Vrijwilligers van Meer Bomen Nu hebben vorig jaar al eens bomen geoost bij De Uithof. (Foto: Henriette Guest)

Lees ook: 
Tweede leven voor duizenden kansarme jonge boompjes
Binckhorst vergroent: ‘Niemand wil leven in een stenen woestijn’

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen