Bewoners Laak krijgen groene en veilige straat na noodkreet

25-10-2023

“Wij, bewoners Van Musschenbroekstraat in Laak, constateren dat de straat is versteend, geen regen verwerkt of te veel opwarmt”, staat in hun petitie. Bewoners willen een groene, veilige straat. En die gaan ze krijgen! De schets is gisteren gepresenteerd. Het plein van de ventweg is al verbeterd.

Weinig bomen en planten. Regenwater dat van de weg een waterballet maakt. Zomerse dagen die door het asfalt nog heter worden. En auto’s die de straat als racebaan gebruiken. “In onze straat kan ons woongenot wel een boost gebruiken”, zegt Saskia van bewonersinitiatief RadiLaak en bewoner van de Van Musschenbroekstraat.

RadiLaak is een groep bewoners die de buurt met de gemeente en politici groener, veiliger en prettiger wil maken. "Wat Laak nu is, kan en moet radicaal anders!", luidt de leus van de groep. Hun ambities voor de Van Musschenbroekstraat zijn hoog, vertelt Saskia.

Regenwater maakt van de straat een waterballet. [Foto: Saskia van RadiLaak]

“We willen graag de meest duurzame en klimaatadaptieve straat van Den Haag worden. Wij denken dat dat kan, want nergens anders is het erger dan hier: te heet, te nat, te grijs, te onveilig. We willen smalle rijstroken en we willen meer groen, zodat het water de grond in kan stromen, de hittestress vermindert en het er gezelliger uitziet.”

Noodkreet
De bewoonster zette twee jaar geleden met haar man en buren een petitie op. Ook schreven ze namens de steeds groter wordende groep een brandbrief aan de wethouder duurzaamheid en energietransitie. Die noodkreet vindt gehoor. “Dat is het krachtige van dit project: het komt uit de bewoners zelf”, zegt Roeland Lelieveld, adviseur duurzaamheid van gemeente Den Haag.

De schets van de ver​​​​​​groening van de Van Musschenbroekstraat in Laak. (Bron: gemeente Den Haag)

De wensen van bewoners zijn, voor zover mogelijk, meegenomen in het eerste ontwerp voor de herinrichting van de Van Musschenbroekstraat. Het ontwerp is 24 oktober tijdens een bewonersoverleg in stadsdeelkantoor Laak gepresenteerd. Over een aantal dingen kunnen bewoners nog meedenken, onder meer met de plek van de fietsbeugels en de soorten bomen en struiken.

Groenste indeling
"In het ontwerp zijn we voor de groenste indeling gegaan: meer bomen en meer groenvakken, maar ook ruimte voor voetgangers, fietsers, automobilisten en parkeerplaatsen. “Dat moet ook wel. Mensen willen wel meer groen, maar willen ook hun  auto kunnen parkeren. Dat is een ingewikkelde puzzel”, zegt Roeland.

Als het aan hem ligt, zou hij de grootste bomen in de straat willen planten, omdat ‘we in Den Haag 5 procent meer kroonoppervlak willen’. We willen meer blad voor de stad. Ook adviseert hij boomsoorten die hier van nature voorkomen. “Dat is het beste voor de insecten en vogels”, zegt Roeland.

De herinrichting van de Van Mussenbroekstraat kan beginnen zodra de nieuwe riolering wordt aangelegd. Dat duurt nog even. “We kunnen niet wachten om te vergroenen, maar we combineren graag werk met werk zodat de straat maar een keer open hoeft”, aldus Roeland.

Betere bodem voor sterkere bomen
Het pleintje bij het ventweggetje aan de Van Musschenbroekstraat is al eerder aangepakt. Het straatje is vergroend en de bodem is aangepast. Hierdoor worden de vier waardevolle kastanjebomen gezond en sterker en kunnen hun wortels beter groeien. Dit is gedaan volgens een constructie waarbij stoepstenen van het plein in de grond zijn gelegd (de zogenoemde Stockholm-methode).
De stenen in de grond vangen de druk op van auto’s, terwijl de wortels hun weg vinden naar de voedzame grond tussen de stenen. Daarnaast liggen kleine stenen die het regenwater langer vasthouden. Hierdoor hebben de bomen langer profijt van het regenwater. Deze methode is een proef van de gemeente (zie filmpje) in samenwerking met boomspecialisten en wetenschappers van Naturalis. Financering komt van het EU project Nature Smart Cities.
Ook is op het plein ruimte gekomen voor meer groen. Het ontwerp is eerst met stoepkrijt getekend en met bewoners besproken. In het voorjaar 2023 heeft de gemeente op verzoek van bewoners nog meer plantjes geplant.
Meer weten? Kijk op Nature Smart Cities - Den Haag - Wijkpark Cromvliet kreeg waterbuffer


 


De gemeente wil meer blad voor de stad. Wat is het voordeel van meer bomen?
Bomen...
… leveren zorgen voor schonere lucht;
… zorgen voor minder geluidsoverlast;
… trekken insecten, vlinders en vogels aan;
… bieden schaduw op hete zomerdagen;
… houden de buitenruimte en ook de ruimte in huis koel;
… werken als een airco voor de stad. 

Hoofdfoto: Roeland Lelieveld, adviseur duurzaamheid van gemeente Den Haag, en Saskia van RadiLaak

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen