Bewoners weten wel raad met populierenhout

10-10-2023

Een tafeltje, een bar met krukken en houtsnippers voor het peuterplein. Bewoners barsten van de creatieve ideeën voor het hout dat zij op de populierenhout-ophaaldag komen ophalen. Het hout komt van onveilige populieren die in onze stad zijn gekapt vanwege het populierenvervangingsplan.

Voordat de eerste bewoners aankomen, heeft de aannemer al een flinke hoeveelheid hout op maat gezaagd. De boomschijven worden van de vrachtwagen gehaald en opgestapeld. Als een van de eersten komt Inge de parkeerplaats in Loosduinen opgereden.

“Ik kijk al mijn hele leven tegen de populieren aan en heb er een band mee. Ik vind het fijn dat ik op deze manier een stuk van de boom kan behouden. Van het hout ga ik een tafeltje maken met een laag epoxy eroverheen", zegt ze.

De aannemer al een flinke hoeveelheid hout op maat gezaagd.

De populierenhout-ophaaldag maakt deel uit van het populierenvervangingsplan, waarbij onveilige populieren worden vervangen. Lees hier waarom dat nodig is. In de huidige fase wordt aan de zuidelijke kant van de Rijswijkse Waterweg van 16 oktober tot 10 november de bomen vervangen voor nieuwe exemplaren. Daarna volgt nog een fase en een laatste houtophaaldag. 

Bewoners die hout komen halen, zijn enthousiast.

Hout ophalen
Het hout van de bomen stelt de gemeente beschikbaar aan bewoners en initiatieven. 
Als een kapvergunning voor onveilige populieren wordt verleend, krijgen de omwonenden een brief met informatie over het vervangen van de populieren en de mogelijkheid om hout op te halen. Bewoners die hout komen halen, zijn enthousiast.

“Wat een mooie plank! Daar ga ik een barretje van maken met krukken”, roept Flora. Bij de houtsnippers zijn Manon en haar zoon Lewis druk bezig om zakken met houtsnippers te vullen. “Wij halen hout voor De Buurttuin Zusterstraat, Stichting Jacobahof en ook voor nieuwe geveltuintjes,” zegt Manon. “We maken een modderkeuken!” roept Lewis, terwijl zijn haren in zijn gezicht waaien.

Bij de houtsnippers zijn Manon en haar zoon druk bezig om zakken met houtsnippers te vullen.

Het is een komen en gaan van deelnemers. Soms rijden mensen meerdere keren om al het hout mee te krijgen. De grootste ophaalploeg is van de International Waldorf School The Hague die een actiedag met ouders, leraren en leerlingen heeft georganiseerd. Het peuterplein wordt opnieuw ingericht met houtsnippers.

Initiatiefneemster Carolien rijdt op en neer om de aanlegploeg te voorzien van hout en snippers. Aan het eind van de dag komen al de eerste foto’s binnen van het opgeknapte schoolplein. Zo krijgt het hout van de populieren een tweede leven.

International Waldorf School The Hague heeft het peuterplein opnieuw ingericht met houtsnippers. (Foto: International Waldorf School The Hague)

Tekst en beeld: Martina van der Vegt 

Lees ook: 
Noodzakelijke aanpak onveilige populieren gaat verder
 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen