Aha, zo blijven die bloemen in de stad mooi!

24-08-2023

Hoe kan het toch dat de bloemenbakken er in de stad zo mooi bijstaan? Voor die vraag moeten we bij het Groenbedrijf van gemeente Den Haag zijn. Het geheim zit in de techniek. Met een slimme sensor weten de medewerkers precies hoe het met de bloemen gaat en of ze een slok nodig hebben.

“Onze bloembakken hebben watersensoren. Hierdoor kunnen we goed monitoren of de bloemen water nodig hebben en kunnen we op maat water geven. Niet te veel, niet te weinig”, zegt Marco van Tol, coördinator van Het Groencentrum.

Dankzij deze slimme techniek is het werk van het Groenbedrijf een stuk efficiënter en doen de bloembakken het zelfs in hele warme zomers met droogte goed. In Den Haag zijn van Laak tot Loosduinen, van Centrum tot Segbroek, bijna 1.000 bloembakken opgehangen en neergezet. De 1.000 bloembakken door de stad blijven tot oktober staan.

"Niet in alle bakken hoeft een sensor te zitten", zegt Marco van het Groenbedrijf.


Extra slok dankzij sensor
Het Groenbedrijf rijdt de hele zomer vaste routes om de bloemen water te geven en geeft een extra slok water zodra de sensor dat aangeeft. “Niet in alle bakken hoeft een sensor te zitten. Als we een sensor zetten in een van de bakken en we zien dat het waterpeil daalt, weten we dat de andere bakken ook water nodig hebben. Dan pikken we de omgeving mee. Zo staan er 14 bloemschalen aan het Toernooiveld met 2 sensoren. Dat werkt prima”, zegt Marco.

Het Groenbedrijf heeft twee jaar geleden nieuwe bloembakken in gebruik genomen, van 100 procent gerecycled plastic. Zij dragen bij aan minder waterverbruik. “De bakken zijn dubbelwandig met een holle ruimte met stilstaande lucht. Hierdoor ontstaat een natuurlijke isolatie. De bakken blijven koel in de zomer en koelen minder af in de winter. Dankzij de constantere grondtemperatuur blijven de bloemen mooier en hebben ze minder water nodig. Wel zo duurzaam”, legt Marco uit.

"We geven op maat water”, zegt Marco van Tol, coördinator van Het Groencentrum.

Ook sensoren bij jonge bomen
Bij het aanplanten van nieuwe bomen in de stad werkt het bedrijf ook met watersensoren. Om meer inzicht te krijgen in de waterbehoefte van een boom is Den Haag een paar jaar geleden een experiment gestart met meetsensoren. Afhankelijk van het weer krijgen jonge Haagse bomen tijdens het eerste groeiseizoen ongeveer tien keer water. De meetsensoren kunnen meer inzicht geven in de behoefte van de boom.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen