Bomendokter, geef de (gr)iepprik!

11-05-2023

Gewapend met injectiespuiten gaan Haagse boomverzorgers weer op pad om 8.100 iepen in de stad een griepprik te geven. De prik beschermt de bomen weer een jaar tegen de gevreesde iepziekte. “Je hoort de boom het vaccin opslurpen”, zegt Sander Meershoek van het Groenbedrijf. De eerste prik is gezet.

Bomen kunnen net als mensen ziek worden. De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte, die wordt verspreid door een kevertje. “En ook via de wortels kunnen zieke bomen hun gezonde buurman ziek maken. Dan kan het heel erg hard gaan met de verspreiding”, zegt Sander van het Groenbedrijf.

Eerste stad met vaccin
Op het dieptepunt van de iepziekte stierven in Den Haag tussen de 1.500 tot 2.000 bomen per jaar. Den Haag begon toen als eerste stad in Nederland met een vaccin tegen de iepziekte. De gemeente controleert jaarlijks alle iepen en tussen mei en september worden de iepen twee keer geïnspecteerd. "De ene helft, zo’n 8.100 iepen, krijgt sinds 1996 elk jaar een prik om de ziekte buiten de deur te houden. De andere helft bestaat uit iepensoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte", zegt Sander.

De boomverzorgers werken met een reuze-injectiespuit met een kleine guts aan het uiteinde. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Reuze-injectiespuit
De boomverzorgers werken met een reuze-injectiespuit met een kleine guts aan het uiteinde. "Daarmee maken we een heel klein gaatje in de bast waarin we het middel Dutch Trig spuiten. Deze verzwakte schimmel spuiten we na elke 10 centmeter in de boomstam. Hoe groter de stam, hoe meer prikjes we geven. Je moet daar best wat kracht voor zetten. Het mooie is dat je dan opeens een slurpend geluid hoort: de boom slurpt het vaccin langzaam op”, vertelt Sander.

Lang koud en nat
Het was nog even spannend of zijn collega’s Robert (hoofdfoto), Michiel en Lorenzo wel konden beginnen met hun ronde. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen blad krijgen en als de bast droog is. Maar het is lang koud en nat. “De bomen moeten blad krijgen, want dat is het moment dat de sapstroom op gang komt. Die stroom is nodig om het vaccin door de boom te verspreiden. Heeft de iep nog geen blad, dan spuiten we eigenlijk voor niets”, zegt Sander. 

Wethouder Anne Mulder (L) zet onder toeziend oog van boomverzorger Robert Wagenspeld (R) de eerste prik tegen de iepziekte.

Eerste prik
In het plantsoen aan de Volendamlaan zette wethouder Anne Mulder van Buitenruimte onder toeziend oog van boomverzorger Robert de eerste Haagse prik van dit jaar. "Ik ben blij dat we goed voor onze iepen zorgen. Zo houden we ze gezond. Iepen horen bij onze stad; ze bepalen voor een groot deel het straatbeeld. Om onze stad leefbaar en aantrekkelijk te houden, moeten we ons groen koesteren", aldus de wethouder.

Zie je een zieke iep? Meld het!
Een zieke iep herken je aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. Als je een zieke iep ziet, meld het aan de gemeente. Hier kun je meer informatie vinden over hoe je een zieke iep kunt herkennen en melden.

Tekst: Merijn van Grieken
Foto's: Jurriaan Brobbel

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen