Tweede leven voor duizenden kansarme jonge boompjes

19-01-2023

We gaan aan de slag in onze bossen om ze divers en gezond te houden. Bomen krijgen meer ruimte en dieren meer rust. Ook vrijwilligers van Meer Bomen Nu zijn er bezig. Ze redden duizenden kansarme boompjes. Ze oogsten zaailingen en geven ze elders een tweede leven. In jouw tuin bijvoorbeeld.

Zes vrijwilligers, aan hun voeten regenlaarzen of stevige schoenen, struinen door natuurgebied De Uithof. Met een schop in de hand speuren ze in een afgesproken deel van het bos naar sprietjes van 50 tot 200 centimeter die spontaan zijn opgekomen. De zaailingen hebben weinig tot geen kans om tot een grote boom uit te groeien. Ze staan te dicht bij de moederboom of het wandelpad.

Dopamine-shotjes
Kansloze zaailingen redden. Dat is wat de vrijwilligers van de campagne Meer Bomen Nu doen. Ook in Den Haag. Een van hen is Elahi. De Hagenaar werkt doordeweeks als straatveger en is er bijna elk weekeinde bij. Hij reist door heel Nederland om kansarme jonge boompjes te oogsten.

“In het leven moet je dingen doen waar je dopamine-shotjes van krijgt en ik haal hier mijn geluk uit. En uit mijn geloof. Ik doe dit uit religieuze liefdadigheid. Hoe meer goeds ik doe, hoe meer punten ik krijg als moslim. Ik hou van bomen. Deze jonge boompjes kunnen een volwaardige grote boom worden als ze meer ruimte krijgen”, zegt Elahi (zie hoofdfoto).

Elahi: "Jonge boompjes kunnen een volwaardige boom worden als ze meer ruimte krijgen.”


Groene drive-thru
De circa 300 zaailingen uit de Uithof worden tijdelijk naar de bomenhub gebracht: de Carweide in de Binckhorst. In geulen staan honderden bomen te wachten op een nieuwe bestemming. Tijdens de groene drive-thru op 19 februari kunnen inwoners van Den Haag tussen 10 en 14 uur een of meerdere boompjes ophalen. Bij de drive-thru in 2022 werden 6.000 zaailingen uitgedeeld. Dit jaar is het doel 7.500 boompjes gratis uit te delen.

De miljoenste zaailing
De landelijke campagne Meer Bomen Nu van Urgenda bestaat drie jaar en is het initiatief van ecoloog Franke van der Laan. Hij kwam op het idee om boompjes die van nature op ongelukkige plekken groeien te verplaatsen en elders een kans te geven. Afgelopen december werd de miljoenste zaailing verplant, in Wassenaar.

Het doel van de campagne is om elk plantseizoen honderdduizenden bomen te verplanten in Nederland. “Wij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden aan iedereen met klimaatzorgen. Zo laten we de wereld mooier achter voor de volgende generaties”, zegt Marga Witteman van Meer Bomen Nu.

Iedereen kan met de oogstdagen meedoen. Den Haag telt inmiddels heel wat vrijwilligers.


Haagse oogstdagen
Marga is blij dat groenbeheerder Michel Peyrer, van Haagse Hout destijds, enthousiast was over de proef op Landgoed Oosterbeek en Landgoed Reigersbergen in Den Haag. “Hij is met ons in het diepe gesprongen. De ervaringen zijn zo goed dat er steeds meer Haagse gebieden bijkomen. Ook is er inmiddels een appgroep met vrijwilligers en ontvangen zo’n honderd mensen de data van Haagse oogstdagen. Iedereen kan meedoen: van scholieren tot pensionado’s", zegt Marga. Kijk hier voor Meer Bomen Nu Zuid-Holland.

Leuke reacties van wandelaars
In Den Haag worden zaailingen van esdoorns, wilgen, vlinderstruiken, lijsterbessen en zelfs paardenkastanjes van het terrein van zorginstelling Parnassia geoogst. “Als wandelaars zien dat we bomen weghalen, krijgen we niet altijd leuke reacties. Maar als je vertelt dat we jonge bomen juist een kans ergens anders geven, vinden mensen het geweldig”, zegt Elahi.


Kilo’s CO2
Marga van Meer Bomen Nu zou graag willen dat het normaal wordt voor terreinbeheerders om zaailingen uit te steken in plaats van jonge bomen weg te gooien. “Je moet op een andere manier leren kijken. Toen ik vroeger een klein takje zag, dacht ik niet meteen aan een boom. Nu weet ik dat al die tientallen sprietjes potentiële grote bomen kunnen worden die kilo’s CO2 kunnen opnemen. De natuur heeft eigenlijk heel veel te geven”, zegt Marga. 

Nederland is op het gebied van het hergebruiken van zaailingen aan het pionieren. “Vorig jaar zijn de eerste zaailingen in België geoogst en verplant. Dit jaar draaien we een pilot in Duitsland. Het mooie is: Rond elke boom komen elk jaar weer zaailingen op. Het is nooit op. Als de hele wereld dit zou doen, zouden we er enorme bossen bij krijgen.”

Zaailingen zijn spontaan opgekomen jonge boompjes van 50-200 centimeter.


Wil je meedoen als oogstvrijwilliger?
Meld je aan via de website van Meer Bomen Nu


Wil je een zaailing halen?
Dat kan! Kom zondag 19 februari tussen 10.00-14.00 uur naar  de Carweide op de Binckhorst. 
Via deze link zet Meer Bomen Nu zo snel mogelijk meer informatie en kun je je ook aanmelden. 

‘Gezonde bossen ontstaan niet zomaar’

Op onder meer Landgoed Reigersbergen, Landgoed Oosterbeek en de Scheveningse bosjes zijn de komende weken onze groenbeheerders te zien. Daarna komen het Hubertuspark en de Uithof aan de beurt. “Bosbeheer is nodig om onze bossen gezond en divers te houden. Gezonde bossen ontstaan niet zomaar”, zegt Michel Romeijn van beleidsmedewerker Grote Groengebieden bij de gemeente.

Oude bomen van cultuurhistorische waarde, bijvoorbeeld oude eikenstoven, en andere waardevolle bomen die nu in de verdrukking komen, krijgen meer ruimte om te groeien zodat ze langer meegaan. Ook worden esdoorns verwijderd. Deze boomsoort is sterk en verdringt inheemse soorten.

Het hout dat het dunnen oplevert, verwerken de groenbeheerders zo veel mogelijk in het bos. “We maken takkenrillen en sluiten daar ongewenste olifantenpaadjes mee af zodat dieren en vogels meer rust krijgen. Die paadjes zijn in coronatijd ontstaan; door de drukte liepen wandelaars kris kras door de natuur. Verder proberen we honden wat meer te weren uit de lage struiken zodat vogels minder worden verstoord. Natuurlijk blijven de viervoeters (aangelijnd!) welkom. Op 15 maart begint het broedseizoen en moet het werk klaar zijn", zegt Michel.

 


Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Henriette Guest

Lees ook:
Binckhorst vergroent: Niemand wil leven in een stenen woestijn
Haal een boompje op! Vrijwilligers delen 6.000 jonge bomen uit

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen