Wat doe je met 1,5 miljoen herfstblaadjes?

15-12-2022

Weet jij hoeveel kilo herfstbladeren onze stadsbomen produceren? En hoeveel onze bladvegers elk jaar van stoepen en straten vegen? Zo’n 1,5 miljoen kilo! Van al die bladeren maken we compost. Die gebruiken we als voeding voor planten om ons Haagse groen in het voorjaar te laten groeien en bloeien.

In het najaar is meer dan de helft van de mankracht en het materieel van het Haagse Veegbedrijf bezig met het opruimen van de herfstbladeren in de stad. Bladeren worden per stadsdeel opgeveegd en belanden in veegwagens die 5 kuub bladeren per keer kunnen vervoeren. Dat zijn zo’n vijftig verhuisdozen vol!

Bladblazer en heksenbezem
Op plekken waar de veegwagens niet kunnen komen, gebruikt het Veegbedrijf anderen middelen. Met een bladblazer worden de blaadjes onder auto’s en uit perkjes geblazen, met de heksenbezem worden ze bij elkaar geveegd, met een hark worden ze in de zakken gemanoeuvreerd.

Compost maken
Van de bladeren maken we compost. Dit is waardevolle voeding voor planten. Maar er is een probleem. Als er namelijk teveel zwerfafval tussen de bladeren zit, moeten we de bladeren helaas verbranden. Zonde toch?! Gooi ook daarom je afval niet op de grond, maar in de prullenbak. Dan kunnen wij de herfstbladeren weer gebruiken om het Haagse groen te laten groeien en bloeien in het voorjaar. Zo is de cirkel rond.

(Beeld: Frank Jansen)

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen