Plantseizoen in volle gang: we planten 2.250 bomen!

06-12-2022

Het plantseizoen is in volle gang. We planten 2.250 bomen in onze stad! Nog dit jaar gaan er verdeeld over alle stadsdelen al 1.350 bomen de grond in. Tussen kerst en april 2023 plant de gemeente nog zo’n 900 bomen. Een megaklus! Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waarom gebeurt dat nu?

Wat komt er allemaal kijken bij het planten van zoveel bomen? Dat wordt duidelijk uitgelegd in een filmpje. Kijk de video hieronder. [tekst gaat verder onder video]

De beste tijd om bomen of struiken te planten is in de herfst en de winter. Dat heeft een goede reden. “We planten bomen in het najaar omdat zij dan geen bladeren dragen. Zo kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei”, vertelt Paul Boeters, een van de bomenexperts bij de gemeente Den Haag.

Vervangers
Het merendeel van de bomen die in de komende maanden wordt geplant, zijn vervangers voor bomen die vanwege ziekten, plagen of storm afgelopen jaar zijn verwijderd. Daarnaast worden er ook enkele honderden vervangende bomen geplant op plaatsen waar bomen niet behouden konden blijven door bijvoorbeeld kadevernieuwingsprojecten, tramrailvervanging of rioolvervangingsprojecten. En ook worden er ongeveer 100 extra bomen geplant in de wijk Transvaal om deze versteende omgeving te vergroenen.

Kwik onder nul
Zodra het kwik onder nul daalt, pauzeren de werkzaamheden even om de jonge bomen te beschermen. “Als het flink vriest dan bevriezen de wortelkluiten van de nieuwe bomen en moeten we stoppen. Als je bevroren kluiten namelijk de grond in stopt, duurt het maanden voordat die ontdooit is. Hierdoor kunnen de wortels van de jonge boom geen vocht opnemen en kan de boom direct dood gaan. Dat willen we natuurlijk voorkomen”, zegt Paul.

De beste weken!
Heb je een eigen tuin en wil je zelf nieuwe bomen of struiken planten? Dan zijn dit de beste weken! Omdat bomen geen bladeren dragen, kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei. 
Daarom deelt de actie Bomen voor Den Haag ook in het najaar de bijna gratis 1.500 uit aan bewoners, scholen en organisaties. 

 


Lees ook:
Bewoners krijgen gratis boom: "Meer groen 1000 en 1 redenen goed"

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen