Stad is weer twee mini-bossen rijker: goed voor mens, dier en buurt

21-11-2022

Onze stad is weer een paar mini-bossen rijker. In Wijkpark De Verademing is het Spiraalbos aangelegd, groen in de vorm van een spiraal. Leerlingen van De Klimop en buurtbewoners hielpen met de aanplant van bomen, struiken en bloembollen. En ook bij De La Reyschool werd een mini-bos aangeplant.

Buurtbewoners met groene vingers en belangstellenden trotseerden zondag 20 november de regen om de honderd bloembollen en honderd heesters en bomen handmatig aan te planten. Een natte monsterklus. Eerder die dag waren zij al in het Atrium geweest voor de opening van de expositie van een geborduurd spiraalbos van kunstenaar Sara Vrugt. (zie kader onderin). 

Impressie van het Spiraalbos.


Toegegeven, ondanks de vele bloembollen, heesters en bomen die deze week door leerlingen van basisschool De Klimop zijn geplant ziet het bosje er nu nog heel kaal uit. “Het is niet zoals bij tuinprogramma’s op televisie dat het er meteen mooi uitziet. Het heeft tijd nodig”, zegt Jan Eisse Pentinga, groenbeheerder van stadsdeel Segbroek.

Geef de groei vijf jaar en dan staat er een dichtgegroeid volwassen spiraalbos ter grootte van een tennisbaan. "Je moet nu even door wimpers naar de toekomst kijken. Als je over een paar jaar in het midden van het bosje staat, heb je het gevoel in een echt bos te zijn. Een natuurbeleving midden in de stad!”, zegt Jan.

Jan Eisse Pentinga, groenbeheerder van stadsdeel Segbroek bij de net aangeplanten bomen van het Spiraalbos (foto: Merijn van Grieken)


Het Spiraalbos is een inheems mini-bos met een gevarieerde bosrand van wilde bloemen en heesters. In het hart van dit bosje staat een grote lindeboom die in de zomer bloemen geeft en bijen aantrekt. Daaromheen staan zeven berken en heesters in de vorm van een spiraal. De kronen van de bomen vermengen met elkaar en maken een koepel. Het is een idee van kunstenaar Sara Vrugt.

Goed voor flora en fauna
Gemeente Den Haag was meteen enthousiast over het plan en dacht mee over de uitvoering. Groenbeheerder Jan koos bewust voor boomsoorten die hier van nature voorkomen. “Ze zijn goed voor vogels, vlinders, bijen en kleine zoogdiertjes. Insecten nestelen zich graag in dit hout en dat trekt weer andere dieren aan. Als iets goed is voor de flora en fauna is het ook goed voor ons. Bomen zorgen voor zuurstof en verkoeling in de zomer.”

Leerlingen uit Den Haag helpen mee planten. (Foto: Sara Vrugt)


Het Spiraalbos is een mooie plek voor omliggende scholen om buitenlessen te geven over natuur en biodiversiteit. Natuur- en Milieueducatie Den Haag biedt lessen, excursies, leskisten aan scholen in Den Haag. De leskisten zijn gratis voor alle Haagse scholen en bevatten een uitgebreid educatiepakket wat kan worden toegepast op het Spiraalbos. 

Minibos bij De La Reyschool aangeplant
Even verderop in de stad, op het Beijersveld naast Basisschool De La Rey, werd in dezelfde periode nog een mini-bos met bomen en planten aangeplant die hier van  nature voor komen. Dart gebeurde door onder meer de leerlingen van De La Reyschool. Ook dit wordt een dichtbegroeid bos dat in de buurt zorgt voor een gezondere en mooiere omgeving en het brengt brengt buurtbewoners bij elkaar.

Op het Beijersveld naast Basisschool De La Rey werd nog een minibos met inheemse bomen en planten aangeplant (foto: Onfluence)


“Met het Tiny Forest brengen we meer biodiversiteit in de stad. En we brengen kinderen dichter bij de natuur; in het Tiny Forest kunnen ze bijvoorbeeld les krijgen over bodemdiertjes, planten en bomen”, zegt Sjoerd Luiten van IVN Natuureducatie. Het Tiny Forest in Den Haag werd  gefinancierd door Stichting Sensa en gerealiseerd in samenwerking met IVN Natuureducatie, gemeente Den Haag, Bosmakers, basisschool De la Rey en Wijkz. In Nederland ontstaat tientallen mini-bosjes. 

Het Spiraalbos als kunstproject
Een spiraal is een cirkel in een cirkel. Het Spiraalbos dat kunstenaar Sara Vrugt bedacht, komt voort uit haar kunstproject ‘Honderdduizend bomen en een bos van draad’. In 2020-2021 borduurde Sara samen met vele anderen een collectief bos. Hiermee werd niet alleen een kunstwerk gerealiseerd dat mensen opnieuw laat beleven wat de natuur voor hen betekent, maar ook donaties ingezameld van particulieren en organisaties. Het bedrag dat is opgehaald is genoeg om daadwerkelijk 100.000 bomen te planten! In de tropen worden binnenkort 99.000 bomen geplant via de organisatie TreeSisters en voor 1.000 bomen zoekt Sara nog een permanente plek in haar eigen stad Den Haag! De expositie in het Atrium is nog tot 16 december te zien.

In 2020-2021 borduurde Sara Vrugt samen met vele anderen een collectief bos, nu te zien in het Atrium (foto: Sal van Bochove)

 

 


Hoofdfoto: Sal van Bochove van stadsdeelkantoor Segbroek, groenbeheerder Jan Eisse Pentigna van Segbroek en kunstenares Sara Vrugt en kind. (foto: Pooja Marapin)

Lees ook:
Eetbaar minibos in Mariahoeve 
Bewoners willen meer groen: voloip kansen voor Scheveningen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen