Noodzakelijke aanpak onveilige populieren gaat verder

18-10-2022

Den Haag gaat verder met het vervangen van onveilige populieren. Ongeveer 550 populieren in onze stad zijn in slechte staat, blijkt uit onderzoek. Eind november beginnen de werkzaamheden. Voor elke boom die we weghalen komt een nieuwe boom terug. Waarom is de aanpak van populieren noodzakelijk?

Populieren zijn na de oorlog door heel Den Haag geplant, vooral langs lange lanen en in nieuwbouwwijken. “Destijds is gekozen voor populieren omdat deze bomen heel snel groeien, waardoor nieuwe wijken snel een mooi groen aanzicht kregen”, vertelt projectleider populierenaanpak Martina van der Vegt van gemeente Den Haag.

Ook al is een populier snel groot, de boomsoort heeft een groot nadeel. Door de snelle groei wordt het hout, als de boom ouder wordt, slap en kwetsbaar. “Populieren hebben zwak hout en lange takken. Hierdoor breken grote takken gemakkelijk af. De bomen zijn een gevaar voor voorbijgangers die onder en langs populieren lopen, fietsen of rijden.”

De afgelopen jaren zijn ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen.


Ernstige ongelukken
Voor de veiligheid in de stad is het noodzakelijk deze onveilige bomen te kappen. “Dat is heel erg triest, maar het risico op takbreuk is echt heel groot. De afgelopen jaren zijn meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen. Ook zijn huizen en auto's beschadigd door takbreuk. Wij willen ongelukken door takbreuk bij populieren in de toekomst zo goed mogelijk voorkomen”, zegt Martina.


Gezondheids- en veiligheidscheck
De gemeente controleert alle bomen jaarlijks op gezondheid en veiligheid. Een gespecialiseerd bedrijf doet daarnaast ongeveer eens in de twee jaar een onderzoek naar de kwaliteit van populieren. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 550 populieren door heel Den Haag onveilig zijn en vervangen moeten worden.
Op deze kaart zie je waar onveilige populieren staan.

Er zijn echter twee plekken in de stad waar veel onveilige populieren staan: in stadsdeel Loosduinen, bij de Puinduinen, sportpark Ockenburg, Madestein en Meer en Bos. En in Leidschenveen-Ypenburg wordt de helft van populieren langs de Rijswijkse Waterweg vervangen. Omwonenden bij locaties waar populieren vervangen worden, krijgen een brief als de kapvergunning is verleend. Wanneer een kapaanvraag wordt ingediend, wordt de populier gemarkeerd met een gele stip en een wit lint.

De onveilige te vervangen populier wordt gemarkeerd met een gele stip en een wit lint.


Populierenhout voor bewoners
Een deel van het hout van de populieren die vervangen worden, geeft de gemeente aan omwonenden. Zij kunnen het hout gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van een meubelstuk, klompen, kunstwerk of voor tuininrichting. De gemeente organiseert in het najaar van 2023 een dag waarop omwonenden dit hout kunnen ophalen.
Bewoners haalden vorig jaar populierenhout op, zelfs het zaagsel ging mee.

Nieuwe bomen terugplanten
Voor iedere populier die wordt weggehaald, plant de gemeente een nieuwe boom terug. Dat gebeurt binnen twee jaar na de kap. Het herplanten duurt even omdat de ondergrondse resten van de oude boom eerst weg moeten. Ook brengt het Groenbedrijf op die plekken nieuwe, voedzame grond aan. De gemeente plant bomen tussen november en april. Dit is de beste tijd om bomen te planten want de bomen dragen geen blad waardoor ze al hun energie in de aanmaken van de wortels kunnen stoppen. De bomen krijgen zo de beste kans om goed te kunnen groeien.

De werkzaamheden beginnen in eind november. Eind 2023 zijn naar verwachting alle onveilige populieren weggehaald.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen