Gi-Ga-Groene vakmensen maken leerlingen bewust van groen

12-10-2022

Moestuincoach, imker, duinwachter, Noordzee-boer, hovenier, plastic soup surfer, beleidsmedewerker bomen, ontwikkelaar duurzame warmte. In de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek heeft een grote ‘biodiversiteit’ aan groene en duurzame beroepen voor de klas gestaan.

Met het thema Gi-Ga-Groen van de Kinderboekenweek dat 16 oktober afsluit, wist Milieueducatie Den Haag (NME) wel raad. NME, dat het hele jaar door lesprogramma’s over groen en duurzaamheid aanbiedt, schakelde de hulp in van groene vakmensen om bij Haagse basisscholen voor te lezen en te vertellen over hun mooie beroep. Daar werd enthousiast gehoor aan gegeven.

“Maar liefst bijna 60 vakmensen met duurzame en groene kennis hebben zich in en rondom Den Haag belangeloos ingezet voor Haagse basisscholen. Scholen uit heel Den Haag, van Scheveningen tot Benoordenhout, van Leyenburg tot Ypenburg, deden mee. Hartstikke mooi! Bij veertig scholen en in ruim 190 schoolgroepen kwam een Gi-Ga-Groene voorlezer over de vloer”, vertelt Henke Nienhuis, consulent Milieueducatie van NME.

Hans de Rijk van de Haagse Stadsboerderijen vertelt over zijn werk in een klas.


Zaadje planten
Naast het voorleesplezier konden de leerlingen de groene voorlezers alles vragen. Daardoor werd het een gastles en voorleessessie in één. De voorlezers waren enthousiast en maakten graag tijd vrij. “Je plant bij kinderen hopelijk een zaadje hoe belangrijk een duurzame en groene stad is voor de toekomst en wat ze zelf kunnen bijdragen”, zegt een van de voorlezers.

Groen is zo'n actueel onderwerp door de gevolgen van klimaatverandering. De zomers worden warmer en de regenbuien heviger. "We hebben daar allemaal mee te maken. De vakmensen zijn zo bevlogen over hun werk, dat ze het belang van meer groen en duurzaamheid goed kunnen overbrengen op de jongere generatie die misschien later wel in hun werk bijdragen aan duurzame oplossingen. Dat is de kracht van dit project", aldus Henke. 

De vakmannen en -vrouwen lazen voor uit onder meer de Blaadjesdief over een eekhoorn die verbaasd is over de wisseling van de seizoenen, Palmen op de Noordpool over klimaatverandering, Egalus over een rommel-prikkende egel en ten slotte Terra Ultima over de ontdekking van een onbekend continent.

Wat is NME?
De afdeling Natuur- en milieueducatie laat kinderen en ouderen op een duurzame manier kennismaken met natuur en milieu. De lessen, excursies, leskisten en keuzekisten zijn, tenzij anders vermeld, gratis voor alle scholen in Den Haag. Elke Haagse basisschool kan met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord activiteiten aanvragen. Haagse scholen voor voortgezet onderwijs kunnen hun belangstelling tonen. Er wordt dan contact opgenomen met de aanvrager.

 


Hoofdfoto:
Beleidsmedewerker Wout van der Slikke van provincie Zuid-Holland vertelt op een basisschool over biodiversiteit.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen