Regen een zegen! Hoe maken we de stad klaar voor de toekomst?

10-10-2022

Na een hete en droge zomer is het weer herfst. Welkom regen! De regen is een zegen. Maar is het genoeg voor het herstel van grondwater, groen en bomen? Hoe bieden we droogte het hoofd en hoe maken we, samen met jou, de stad klaar voor de toekomst? Onder andere door... meer groen!

Gemeente Den Haag houdt de ontwikkeling van (grond)waterstanden altijd nauwlettend in de gaten. Afgelopen zomer logen de data er niet om en dat had gevolgen voor onze stadsnatuur. “De dieren in de stad kwamen soms lastiger aan drinken en voedsel. Zo halen konijnen doorgaans water uit gras, zijn mussen afhankelijk van laag water en hadden egels moeite om regenwormen en slakken te vinden”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn.

Door de droogte hadden egels moeite om regenwormen en slakken te vinden. (foto: Pixabay)


Gevolgen voor bomen
Zodra het regent herstellen grassen, heesters en vaste planten zich vrij snel. Voor bomen is het veelal te vroeg om blijvende schade vast te stellen. “Vier droge jaren op rij, op de natte zomer van 2021 na, kan op de lange termijn zijn tol eisen”, zegt bomenexpert Paul Boeters. “Eventuele schade wordt bij de komende boomveiligheidscontroles pas zichtbaar. Voor sommige bomen kan de droogte de laatste spreekwoordelijke druppel zijn geweest”, vult beleidsmedewerker van Grooen, Ariën Tuin, aan.

Jonge bomen
Vooral jonge bomen zijn kwetsbaar. Zij krijgen in hun eerste groeiseizoen ongeveer tien keer water, zo’n 150 liter per gift. Bij warmere zomers kunnen ze soms meer water gebruiken. “Dankzij een proef met meetsensoren zien wij via een app wanneer ze een extra slok nodig hebben. Afgelopen zomer investeerden we daar extra geld in”, zegt Paul. Van de 1.300 nieuwe bomen die in de winter van 2021/2022 zijn geplant, overleefden 58 jonge bomen de droogte niet.


'Wat is herstel?'
Dankzij de afgelopen regenbuien is de grondwaterstand van de stad weer redelijk op peil. “Of het voldoende is voor natuurherstel, kunnen we in het voorjaar pas zeggen. De natuur gaat nu langzaam in ruste. Ons groen hoeft niet keihard te groeien en bloeien”, zegt stadsecoloog Martin. “Maar: Wat is herstel? Kijkend naar de dieren - de egel had het zwaar -, kan het jaren duren voordat een populatie weer op peil is.”

 De afgelopen jaren is 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor meer groen in de stad. (Foto: gemeente Den Haag)


Minder stenen, meer groen
Gelukkig kan de gemeente veel doen om droogte minder kans te geven. Zo maken we wegen, parken en pleinen waterdoorlatend en vergroenen we stenige plekken, zodat regenwater beter de grond in kan lopen. De afgelopen jaren is 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor meer groen in de stad; in drie jaar is al 66.500 m2 vergroend.


Niet alleen zijn stenige pleinen groen gemaakt, ook in middenbermen van straten en kades leggen we groen aan. Bij onder meer de Volendamlaan, Leyweg en Guntersteinweg zijn tegels vervangen voor planten. Ook aan de kade aan de Oude Haagweg kregen bomen meer ruimte kregen en is het stuk langs het water ingezaaid met bloemzaad. 

Water slim hergebruiken
Ook gaan we anders dan vroeger met water om: water is het nieuwe kapitaal. Regenwater wordt daarom slim opgevangen en hergebruikt. Mooi voorbeeld is het Cromvlietpark. Daar wordt regen opgeslagen in de ondergrondse urban waterbuffer en in tijden van droogte hergebruikt. Het Cromvlietpark won er de Steenbreektrofee mee. Ook het nieuwe Hondiusplein vangt regen slim op. Het opgeknapte plein is klaar voor klimaatverandering.

Op het Hondiusplein kan regenwater weg en worden opgeslagen. (foto: Merijn van Grieken)


Bewoners kunnen helpen
De stad moet klimaatbestendig worden, zoals dat heet. Dus klaar zijn voor een toekomst met warmere zomers en heftigere regenbuien. Bewoners kunnen daarbij helpen door bijvoorbeeld de stenen in hun tuin te vervangen voor groen zodat regenwater beter de grond in kan lopen. Dankzij meer bomen geniet je in de zomer ook nog eens van meer schaduw en koelte. Hier staan tips voor meer groen, vogels en vlinders in je tuin.


Gevel- of boomtuintje aanleggen
Je kunt ook samen met buren een gevel- of boomtuintje in de straat aanleggen. We willen heel graag meer geveltuinen in de Haagse straten. Want hoe groener, hoe beter. Hier lees je hoe je een geveltuin aanlegt en waar moet je op letten? Door tegels te wippen, doe je ook nog eens mee aan het NK Tegelwippen. Den Haag won vorig jaar de landelijke wedstrijd het NK Tegelwippen door 200.000 tegels te vervangen. 

We vergroenen stenige plekken, zodat regenwater beter de grond in kan lopen. (Foto: gemeente Den Haag)


Dak vergroenen
Verder kun je ook je dak vergroenen. Hoe je dat doet lees je hier. 
Het is niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor de natuur. Het houdt de warmte vast in de winter, koelt in de zomer en isoleert het geluid. Daarnaast is het ook goed voor  waterberging. De beplanting op het dak slaat regenwater op. Met al deze maatregelen draag je bij aan meer stadsnatuur.

Groene daken zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens goed voor de natuur.

Wat kun jij doen?
Vergroen je tuin met planten die hier voorkomen: zo doe je dat!
Meer groen op je balkon. Doe doe je met deze tips!
Gevel- en boomtuintjes aanleggen: Dat mag. Dit zijn de spelregels.
Je dak vergroenen: Vraag subsidie aan! 

 


Tekst: Merijn van Grieken
Hoofdfoto: Pixabay

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen