Jaaaaa! Cromvlietpark wint Steenbreektrofee: ‘Zo moet het’

03-10-2022

Het Cromvlietpark in de Haagse Molenwijk heeft de Steenbreektrofee gewonnen! Dit is een landelijke prijs voor vergroening. Het nieuwe wijkpark in Laak krijgt complimenten van de jury: ‘Zo moet het.’ “Het is een droom en wens die voor bewoners is uitgekomen", aldus de jury in zijn oordeel.

Het doel van het Cromvlietpark was om het gebied groener, gezelliger en verkeersveiliger te maken. Bewoners hebben vanaf het begin met de plannen meegedacht en leverden 132 ideeën aan op basis waarvan het meest ideale park is ontstaan. “Dankzij het nieuwe park is de buurt groener, koeler en vrolijker. Het is een ontmoetingsplek. Het groene hart van de wijk waar we zuurstof krijgen en waar we koelte en schaduw vinden”, zegt bewoner Tahira Abdulla.

Extra groen

Ook moesten scholen en verenigingen de ruimte krijgen om activiteiten te organiseren. Daarnaast was het de bedoeling om het gebied in te richten met extra groen, zoals de ecologische zone, moestuinen en de aanplant van meer dan 70 nieuwe (fruit)bomen, om bezoekers in de zomer beter te beschermen tegen de hitte. Er is in totaal ongeveer 2.000 m2 extra groen toegevoegd.

Bewoners zijn blij met nieuwe Cromvlietpark (foto: Valerie Kuypers)


Bovendien moest het nieuwe park regenwater kunnen opvangen en afvoeren. Het regenwater wordt in een ondergrondse waterbuffer opgevangen, gezuiverd en opgeslagen. Er past 10.000 liter in. Dit water kan bij droge dagen omhoog worden gepompt en worden gebruikt door de stadsboerderij en de moestuinen. Deze innovatieve waterberging in de diepe ondergrond is met Europese subsidie aangelegd.

Droom en wens
“Het beschikbare budget voor het nieuwe Cromvlietpark was aanzienlijk, maar vergelijkbare budgetten worden vaak alleen voor technische oplossingen ingezet”, zegt de jury. “Het Cromvlietplein en omgeving vroeg om de nodige verbetering vanwege de verslechterde leefbaarheid, kwaliteit van de buitenruimte en problematiek door hittestress en wateroverlast. Het nieuwe wijkpark is een droom, wens en verbeelding die voor bewoners is uitgekomen. Wijkpark Cromvlietpark verdient daarom een landelijk podium” aldus de jury, die de wijkaanpak uniek noemt.

Inspirerende voorbeelden
Stichting Steenbreek zoekt naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Ook Het Haegsch Hof aan het Hillebrandt Jacobsplein in het hart van de Rivierenbuurt was genomineerd, maar viel buiten de prijzen.

Op de hoofdfoto: Groenbuurt Leiden (links) is winnaar in de maatschappelijke initiatieven en Wijkpark Cromvliet Den Haag van de professionals. (rechts).

Lees ook:
Kans op Steenbreektrofee voor Cromvlietpark en Haegsch Hof
Nieuwe Cromvlietpark in Laak parel voor bewoners, wijk en het klimaat

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen