'Illegaal kamperen maakt van onze natuur een grote bende'

14-07-2022

Hoe leuk ook, slapen of kamperen in de natuur mag niet. In onze kwetsbare duinen leven bijzondere planten en dieren zoals rugstreeppadden en duindistels. Die moeten we beschermen. Daarom houden handhavers in de zomer extra controles. "Het wordt anders een grote bende."

Op een heuvel in de duinen staat boswachter Erwin voor een surveillanceronde. Hij kijkt of hij op het strand en in de duinen tentjes zijn die er niet mogen staan. Terwijl hij rondtuurt, legt hij de regels uit.

“Wildkamperen op openbare plekken is in Den Haag tussen zonsondergang en -opgang verboden. De duinen, het strand en ook parkeerplaatsen langs de kust worden gebruikt als goedkope A-locaties voor een  overnachting met een tent of camper. Maar dit mag niet. Doe je het wel? Dan riskeer je een boete van 150 euro!”, zegt Erwin.

Wildkamperen op openbare plekken is in Den Haag tussen zonsondergang en -opgang verboden.


Op het strand mag je tussen 19.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends niet op het strand slapen. Dat heeft met veiligheid te maken. “Elke avond en nacht maakt de gemeente het strand schoon met grote machines en legen schoonmakers honderden afvalbakken. Dat werk moet veilig gebeuren”, licht Erwin toe.

Extra regels in beschermd natuurgebied
In beschermd natuurgebied gelden extra regels: wildkamperen en slapen is altijd verboden. Het Westduinpark, Wapendal en het Zwarte Pad liggen in Natura-2000-gebied waar waardevolle planten- en diersoorten extra worden beschermd. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit. Planten- en diersoorten sterven uit of verminderen drastisch.

In de duinen verstoren en vervuilen mensen de dieren en hun omgeving.


“In de duinen leven onder meer rugstreeppadden, vossen, zandhagedissen en konijnen. Als mensen daar struinen en kamperen, verstoren ze de dieren en vervuilen ze hun omgeving. Ook beschadigen of vertrappen ze planten als zeedistel, duindistel, duinsterretjesmos en helmgras”, zegt de boswachter.

Kans op brand in de duinen
Bovendien bestaat de kans op brand in de duinen. Kampeerders stoken een vuurtje, roken een sigaret en laten afval achter dat brandgevaar oplevert. “Het is ook gewoon heel vies. Mensen die overnachten op het strand en in de duinen doen er ook hun behoefte. Het wordt een grote bende”, zegt Erwin. 

"Mensen die overnachten op het strand en in de duinen doen er ook hun behoefte. Het wordt een grote bende”, zegt Erwin.


Net als vorig jaar wordt er intensief en streng gehandhaafd op wildkamperen. Dat is een maatregel uit het Actieplan Scheveningen, dat de gemeente samen met bewoners en ondernemers heeft gemaakt om de overlast op Scheveningen terug te dringen. Wil je graag kamperen in Den Haag? Of in de buurt? Dat kan! Kijk hier voor een overzicht van alle campings en slaapplekken in de buurt van Den Haag van Denhaag.com. Zo staat er op: CamperparkCamping DuinhorstVakantiepark Kijkduin

Nieuwe borden
Wat mag wel en wat mag niet in onze Haagse groengebieden? Bij elk gebied staan borden waarop de huisregels zijn aangegeven. Omdat de borden aan vervanging toe waren, worden vanaf medio jul in het Westduinpark, Wapendal en de Bosjes van Poot nieuwe borden geplaatst. Met nieuwe teksten en de mogelijkheid om direct een melding te appen aan de boswachter. Hij is dan snel op de hoogte. Wel zo snel en wel zo duidelijk. 

Over Actieplan Scheveningen 
Bewoners en ondernemers van Scheveningen hebben steeds meer overlast van bezoekers. De gemeente heeft daarom samen met bewoners en ondernemers uit de wijk een actieplan gemaakt. In dit plan staan veel maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval. Meer informatie over het Actieplan Scheveningen kun je hier vinden.

 


Fotograaf: Valerie Kuypers
Tekst: Merijn van Grieken

Lees ook:
Extra aandacht voor beschermde natuur in het Westduinpark

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen