Vernieuwde Koekamp, onze groene entree, open voor publiek

05-07-2022

Nieuwe bomen, betere wandel- en fietspaden en het water aan de stationzijde van het Hertenkamp is verlegd. De Koekamp is de groene entree naar ons centrum en het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het vernieuwde park bij het Den Haag CS is vanaf 5 juli weer open voor bezoekers. Een entree met allure.

De afgelopen maanden is hard gewerkt in het gebied van de Koekamp, het oudste stadspark van Nederland. Den Haag heeft een beschermd duingebied, een kilometerslange kust en vele bossen en parken. Daar hoort een groene stadsentree met allure bij. De entree en het vernieuwde stadspark benadrukken hoe bijzonder de ligging van onze stad is.

Vergroenen van de stad
‘‘De afgelopen tijd hebben we volop ingezet op het groener maken van onze stad. Denk hierbij aan het planten van bomen langs onze kades en het vergroenen van versteende pleinen in Haagse buurten. De oplevering van de Koekamp is ook weer een goed voorbeeld van de mooie stappen die we zetten om onze stad nog groener te maken”, zegt wethouder Hilbert Bredemeijer. “Ook de komende tijd blijven we ons hiervoor inzetten, want een groene stad is een leefbare stad.’’

Dankzij de begroeide overkapping over de snelweg kunnen bezoekers van de Koekamp naar het Haagse Bos en het Nationaal Park Hollandse Duinen. (Foto: Jurriaan Brobbel)


Verbinding over de A12
Behalve de Koekamp, is ook de verbinding over de A12 tussen de Koekamp en Haagse Bos aangelegd. Dankzij de begroeide overkapping over de snelweg kunnen bezoekers zonder hindernissen van de Koekamp naar het Haagse Bos en het Nationaal Park Hollandse Duinen wandelen en fietsen. Ook kleine zoogdieren kunnen via de faunatunnel in de overkapping oversteken naar het Haagse Bos.

Dynamiek stadsnatuur
Volgens boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer met wie de gemeente nauw samenwerkt is het groene gebied goed voor de dynamiek van de stadsnatuur. “Kleine zoogdieren, amfibieën en insecten krijgen meer mogelijkheden omdat ze zich vrijer in het gebied kunnen bewegen. En het is goed voor de mens. Groen moet zoveel mogelijk bij de voordeur beginnen."

Impressie van het haventje langs de Prinsessegracht met een aanleg- en opstapplek voor kleine boten.


Haventje op historische plek
Verder wordt langs de Prinsessegracht een haven aangelegd met een aanleg- en opstapplek voor kleine boten. Hiermee krijgt het deze historische plek weer het karakter van de vroegere Boschsloot. Mogelijk komt er bij het trafohuisje een informatiepunt voor bezoekers. Tijdens de feestelijke oplevering van de Koekamp in augustus wordt de naam van de haven bekend gemaakt. Bewoners hebben daarvoor ideeën ingestuurd.


Het nieuwe bezoekerscentrum
Met de oplevering van de Koekamp komt ook de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer dichterbij. In het nieuwe bezoekerscentrum kunnen bezoekers informatie krijgen over de prachtige natuur en rijke cultuurhistorie van de directe omgeving en het Nationaal Park Hollandse Duinen.  Informatie over het nieuwe informatiecentrum en de landschappelijke ontwikkeling van de Koekamp staat op de website van Staatsbosbeheer.

Zo moet het nieuwe bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer eruit komen te zien.


Meer weten?
Meer informatie over ontwikkelingen rondom Den Haag CS kun je hier vinden.

Lees ook:
Koekamp wordt het groene visitekaartje van de stad

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen