Door te maaien helpen we de bloemen en insecten

28-06-2022

De vele bermen in onze stad zijn allemaal kleine stukjes natuur. Het beheer daarvan is elk jaar weer nodig, maar roept ook altijd vragen op. Waarom maaien we die bermen met bloemen eigenlijk? Stadsecoloog Martin vertelt hoe het zit. “Juist door te maaien groeien al die mooie bloemen.”

Waarom is het maaien van bermen nodig?
“We hebben heel veel bermen in Den Haag. Deze strookjes natuur zijn, net als onze parken en bossen, onderdeel  van de biodiversiteit in de stad en waar planten en dieren kunnen leven. We willen zoveel mogelijk planten-, insecten- en vogelsoorten in stand houden. Hoe meer verschillende bloemen er bloeien, des te beter het is voor vlinders en wilde bijen. Door goed te maaien, geven we de bloemen ruimte.”

Hoe zit dat dan?
“Als we niet maaien, groeien de bermen vol met struiken, grassen en brandnetels. De berm verruigt en dat is jammer voor de bijen, vlinders en vogels. Grassen en brandnetels verdringen bloemen en groeien goed op voedselrijke grond, terwijl bloemen het juist goed doen op voedselarme grond. Voedselarme grond ontstaat door te maaien, want daarmee voeren we voedingstoffen af.”

Onze bermen zitten te vol met vooral stikstof afkomstig van wegverkeer en hondenpoep en -urine. Door te maaien voeren we die stoffen af


Maar is voedselrijke grond niet goed? 
"Nee, voedselrijk klinkt misschien gezond, maar dat is het niet! Onze bermen zitten te vol met vooral stikstof afkomstig van wegverkeer en hondenpoep en -urine. Door te maaien voeren we die stoffen af, wordt de grond voedselarm en kunnen er meer bloemen bloeien.”

Waarom maaien jullie bloeiende bloemen?
“Maaien is het meest effectief als het gras het meest krachtig is en vol voedingsstoffen zit. Helaas is dat ook het moment dat de bloemen in bloei staan. Op plekken met te veel voedingstoffen in de bodem heeft het gras de bloemen verdrongen. Daar groeien helemaal geen bloemen meer. Op voedselarme plekken hoeven we maar een keer per jaar te maaien.”

Dus maaien helpt de natuur?
“Ja. Ook al zien bermen er na het beheer kaal uit, we helpen de bloemen, bijen en andere insecten er uiteindelijk mee. Na vele jaren van deze aanpak zien we dat het gras minder goed groeit en er steeds meer andere bloemen groeien waar insecten op af komen."

Als we niet maaien, groeien de bermen vol met struiken, grassen en brandnetels in plaats van bloemen.


Hoe vaak maait de gemeente de bermen?
“We maaien twee keer per jaar. Vaak in de maanden juni/ juli en dan nog een keer in september/oktober. Bermen met heel veel gras en nauwelijks bloemen maaien we soms al in april en mei om daarmee het gras extra terug te dringen. Maaien we minder, dan verruigen de bermen en verdwijnen de bloemen. Dan ontstaat er een eentonige groene zone met alleen gras en brandnetels.”

Waarom wordt het gemaaide gras en bloemen weggehaald?

“Door het maaisel af te voeren, maken we de berm voedselarm. En dat willen we om bloemen de kans te geven om te groeien. Het inzetten van de klepelmaaier, die het gras kapotslaat zodat het niet meer op te ruimen is , is beperkt toegestaan. Dit zijn meestal de randen van bermen langs voet- en fietspaden en rijbanen. Om overlast van te hoge grassen te voorkomen, maaien we daar circa 8 keer per jaar.”

Wat betekent het maaien van bermen voor de insecten?
“Niet alles wordt tegelijkertijd gemaaid. We proberen zo’n 20 procent te laten staan, zodat bijen en andere insecten na het maaien voldoende eten over houden. We blijven daar de komende jaren mee experimenteren.”

Bermen zijn, net als onze parken en bossen, onderdeel  van de biodiversiteit in de stad.


Hoe zit het met het maaien van gazons en grasmatten?
“We hebben veel gazons, zoals op het Malieveld, in het Zuiderpark en het Westbroekpark om op te spelen, picknicken of bbq’en. Die maaien we zo’n 22 keer per jaar. Er gaan stemmen op om ook hier minder te maaien zodat er meer bloemen kunnen groeien. Dat is zeker mooi, maar we moeten ook rekening houden met de gebruikers van ons groen. Als het gras te hoog wordt, kun je er geen potje meer op voetballen of lekker op bbq’en. Wel kijken we of we de komende jaren stukjes gazon natuurlijker kunnen inrichten.”

Lees ook:
10 vragen over de eikenprocessie- en bastaardsatijnrups
Martin's blog: Maaien is bloemen zaaien
Hoe zit het met… de boom als parasol?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen