Hoe zit het met… de boom als parasol?

14-06-2022

Het is voer voor discussie: overlast van bomen versus het behoud en nut van bomen. De mooiste boom staat altijd bij de buren voor de deur. Daar heb je alleen maar plezier en geen overlast van. Dat geldt ook voor de schaduw van bomen. Hoe zit het met… de boom als parasol? Hoe werkt die verkoeling?

De ene bewoner zit graag in de zon op zijn balkon of tuin, de ander vindt het fijn dat de boom schaduw geeft en een fijne plek is voor vogels. Zoveel mensen zoveel wensen als het om bomen gaat. Feit is dat we bomen keihard nodig hebben. De aarde warmt de komende jaren verder op, ondanks de inspanningen om opwarming te beperken.

40 soms zelfs 50 graden Celsius
De zomers in Nederland worden warmer en de perioden van hitte duren langer. In steden is dat nu al goed te merken. Op zonnige dagen is het 5 tot 10 graden warmer dan in het buitengebied. Onderzoeken laten zien dat de gevoelstemperatuur in een versteende omgeving kan gaan oplopen tot 40 soms zelfs 50 graden Celsius. Gebouwen, klinkers, tegels en asfalt warmen daarbij overdag flink op. Ze stralen die warmte in de nacht weer uit, waardoor ook de nachten onaangenaam warm kunnen blijven.

Bomen, struiken, planten en gras zorgen ervoor dat het juist koeler wordt.


Koelere lucht
Bomen, struiken, planten en gras zorgen ervoor dat het juist koeler wordt. Dat werkt als volgt: Doordat het water in de bladeren verdampt wordt er warmte aan de lucht onttrokken en wordt het dus koeler. Nog beter en sneller werkt het om een boom als parasol te gebruiken.

Bomen die schaduw werpen op verharding, gevels en daken zorgen ervoor dat die stenen en daken tot bijna 20 graden koeler blijven dan de plek er vlak naast die in de zon ligt. En als een steen minder warm wordt, straalt hij ook minder warmte uit op het moment dat wij lekker willen slapen.

Bomen planten
De gemeente is al jaren bezig om onnodige verharding te vervangen door groen en, waar mogelijk, extra bomen te planten. Maar 60% van het Haags grondgebied is geen eigendom van de gemeente. In veel tuinen van bewoners is dus nog veel winst te behalen door tegels te vervangen door groen en bomen.

Heb jij al een gratis boom aangevraagd van de actie Bomen voor Den Haag. De gemeente deelt weer 1.000 gratis bomen uit. De gemeente kapt overigens geen gemeentebomen vanwege schaduw in tuinen. Maar mocht je nu nog eens ongewenst in de schaduw zitten door een boom van uw buren of van de gemeente, weet dat die boom jouw omgeving koel houdt!

Lees ook:
De gemeente deelt weer 1.000 gratis bomen uit
Deze bewoners zijn blij met hun gratis boom!
Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat!
Bomenfonds houdt de stad groen
Plantseizoen is weer begonnen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen