Veiligheid voor alles: aanpak onveilige populieren gaat verder

01-06-2022

Den Haag gaat verder met het vervangen van onveilige populieren. 550 populieren in onze stad zijn in slechte staat, blijkt uit onderzoek. Dit najaar beginnen de werkzaamheden. Voor elke boom komt een nieuwe boom terug. We leggen hier uit waarom de vervanging van populieren echt nodig is.

Populieren zijn na de oorlog door heel Den Haag geplant, vooral in de wijken waar volop nieuwe woningen werden gebouwd. “Deze bomen groeien heel snel waardoor de nieuwe wijken snel een mooi groen aanzicht kregen”, vertelt bomenexpert Leendert Koudstaal van de gemeente.

Maar die snelle groei van de populier heeft een groot nadeel. Doordat deze boomsoort zo snel groeit, wordt het hout slap en kwetsbaar als de boom ouder wordt. “Hierdoor breken grote takken gemakkelijk af en zijn de bomen een gevaar voor de vele voorbijgangers die onder en langs de bomen lopen, fietsen of rijden.”

Ernstige ongelukken
Voor de veiligheid in de stad is het helaas noodzakelijk de onveilige bomen te kappen. “Dat is echt heel triest, maar het risico op takbreuk is echt heel groot. De afgelopen jaren zijn meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen. Ook zijn huizen en auto's beschadigd door takbreuk. Er mogen geen ongelukken meer gebeuren”, zegt Leendert.

Extra controles
De gemeente controleert alle bomen jaarlijks op gezondheid en veiligheid. Een gespecialiseerd bedrijf doet daarnaast ongeveer eens in de 3 jaar een onderzoek naar de kwaliteit van populieren. Uit recent onderzoek blijkt dat 550 populieren onveilig zijn en vervangen moeten worden. Vooral in het stadsdeel Loosduinen en in Leidschenveen-Ypenburg.

Informatie voor bewoners
Omwonenden bij locaties waar populieren vervangen worden, ontvangen een brief als de kapvergunning is verleend. Wanneer een kapaanvraag wordt ingediend, wordt de populier ook gemarkeerd met een gele stip en een wit lint. Ook organiseert de gemeente nog een aantal informatiebijeenkomsten. Wil je weten of er bij jou in de buurt ook populieren worden vervangen? Kijk dan op deze kaart. 

Populierenhout voor bewoners
Een deel van het hout van de populieren dat gekapt wordt, geeft de gemeente weg aan omwonenden. Zij kunnen het hout gebruiken voor het maken van een meubelstuk, klompen, kunstwerk of voor tuininrichting. De gemeente organiseert een dag waarop zij dit hout kunnen ophalen en stuurt daar een brief over.

Nieuwe bomen terug planten
Voor iedere populier die wordt gekapt, plant de gemeente een nieuwe boom terug. Dat gebeurt ongeveer 1,5 jaar na de kap. Dat duurt even omdat de ondergrondse resten van de oude boom eerst weg moeten. Ook brengt het Groenbdrijf op die plekken nieuwe, voedzame grond aan.

De werkzaamheden beginnen in het najaar van 2022. Eind 2023 zijn naar verwachting alle onveilige populieren weggehaald.

Hoofdfoto: Onveilige populieren kunnen gevaarlijk zijn en overlast geven.

Lees ook:
Bewoners halen populierenhout op, zelfs het zaagsel gaat mee

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen