Ga niet naar het bos: ‘Eerst alle omgewaaide bomen opruimen’

21-02-2022

De drie stormen van vorige week zijn grotendeels geluwd, maar de gevaren zijn nog niet geweken. Vooral storm Eunice zorgde voor veel beschadigde en omgewaaide bomen in Den Haag. De straten worden eerst opgeruimd. Dan volgen de groengebieden. Ga daarom deze week nog niet naar het bos of park.

De drie achtereenvolgende stormen Dudley, Eunice en Franklin die afgelopen dagen over ons land raasden hebben flinke schade toegebracht aan het groen in Den Haag. De meldingen van omgevallen en afgebroken bomen in de stad stroomden binnen. Zo’n 150 bomen waaiden om of raakten beschadigd. “Monsterstorm Eunice bracht de grootste klap toe”, zegt Michel Romeijn, voorman Boomverzorging van het Haagse Groenbedrijf.

Eerst moeten alle wegen vrij worden gemaakt zoals bij de Pisuissestraat.


Al die omgevallen bomen moeten worden opgeruimd. “Eerste prioriteit bij het ruimen van omgewaaide bomen zijn de straten, de wegen en plantsoenen. Die moeten goed begaanbaar zijn. Daarna gaan we ook de paden in de grote groengebieden zoals Landgoed Marlot, Landgoed Clingendael, het Zuiderpark en Meer en Bos opruimen”, zegt groen-expert Albert-Jan van de Scheur van de gemeente.

Ga niet naar het bos

Omdat er nog geen volledig beeld is van de schade in de bossen, roept de gemeente bewoners op het bos de komende dagen te vermijden. “Het bos is nu nog heel gevaarlijk. Het risico dat omgewaaide bomen tegen andere bomen aanhangen en alsnog naar beneden vallen, is mogelijk. De combinatie van regen en wind zorgen er nu voor dat ook meer bomen met kluit en al omvallen”, waarschuwt Albert-Jan.

Op Langoed Clingendael zijn de nodige bomen omgewaaid.


Hij benadrukt ook het gevaar van vallende takken. “Ook is de kans op takbreuk groot, doordat takken nog in andere takken hangen of omdat een gescheurde tak alsnog afbreekt. Takken die vanuit de hoogte vallen, kunnen zeer gevaarlijk zijn voor mens en dier. Door het weer verwachten we dat er nog meer naar beneden komt dan nu bij ons bekend is.”

Krankzinnige werkdagen

Alle meldingen van omgewaaide en beschadigde bomen kwamen bij Michel Romeijn van het Groenbedrijf binnen. Hij werkte samen met de Veiligheidsregio, brandweer en politie om wegen tijdelijk af te sluiten zodat zijn boomverzorgers met het juiste materieel aan de slag konden.

Eerst worden alle wegen in de stad begaanbaar gemaakt zoals op de Johan de Wittlaan.


“De afgelopen dagen hebben in totaal 25 ploegen van boomverzorgers, grondmannen met kettingzagen, kraanmachinisten en vrachtwagenchauffeurs krankzinnige werkdagen gemaakt om de stad veilig te stellen. Er is opgeschaald toen dat nodig was en we hebben zelfs twee torenkranen ingezet om bomen weg te tillen. We hebben overuren gemaakt”, zegt Michel.

Boomveiligheidscontroles

De schade na drie stormen is pittig en valt volgens Michel en Albert-Jan niet mee, maar volgens hen had de schade nog groter kunnen zijn als ‘we niet regelmatig zouden inspecteren’. Om schade te voorkomen voert de gemeente elk jaar boomveiligheidscontroles uit en worden verzwakte bomen tijdig verwijderd. Zo werkt het kappen van slechte en zwakke bomen. “Maar een storm, laat staan een unieke drielingstorm, is en blijft onvoorspelbaar. Die treft helaas ook gezonde bomen.”

Een omgevallen boom op het Arnold Spoelplein verspert het fietspad.


Zelf een melding doen?
Wil je een melding doen van een gevaarlijke situatie of schade aan een stadsboom?
Dat kan via Den Haag - Melding openbare ruimte 

Tekst: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen