Eekhoorns en boommarters weten ‘eekhoornbrug’ eindelijk te vinden

15-02-2022

Eekhoorns en boommarters in het Haagse Bos en Landgoed Oosterbeek/ Clingendael maken gretig gebruik van de faunabrug over de Benoordenhoutseweg. De dieren weten de eekhoornbrug eindelijk goed te vinden. Dat is goed nieuws voor de gezondheid van hun populatie.

Het afgelopen jaar signaleerden wildcamera’s op de eekhoornbrug maar liefst 263 verplaatsingen van eekhoorns en 170 verplaatsingen van boommarters. “Het heeft heel wat jaren geduurd voordat de dieren de brug echt in gebruik namen, maar we kunnen nu wel spreken van een groot succes”, zegt stadsecoloog Esther Vogelaar.

De eekhoorns gebruiken de brug vooral in augustus, september en begin oktober. Dit is de periode dat zij hun wintervoorraden aanleggen. De boommarters gebruiken de brug ook veel in de zomer, blijkt uit onderzoek van Adviesbureau E.C.O. Logisch, in opdracht van gemeente Den Haag.

“De bewegingen laten zien dat de brug inmiddels een vast onderdeel is geworden van de leefomgeving van eekhoorns en boommarters. Onder andere voor het halen van voedsel. Door de twee gebieden met een brug te verbinden, voorkomen we inteelt en houden we de populaties gezond”, aldus de ecoloog van de gemeente.

Uniek beeld

Het knaag- en roofdier zijn niet bepaald vrienden van elkaar; de eekhoorn staat zelfs op het menu van de boommarter. En toch maken beide soorten vaak gebruik van de brug. “Uit de beelden blijkt dat de eekhoorns de brug vooral overdag gebruiken en dat de boommarters voornamelijk ’s nachts actief zijn. Op een foto staan maar liefst drie boommarters tegelijk. Een unicum!”, zegt Esther.

De eekhoorns weten de brug nu goed te vinden.


De eekhoornbrug was niet meteen een succes. Nadat hij in 2012 werd aangelegd op een plek waar de eekhoorns en boommarters geregeld de weg overstaken, maakten ze er slechts sporadisch gebruik van. “Misschien moeten we als mensen meer geduld hebben. Geef het tijd”, zei wijlen boswachter Jenny van Leeuwen van het Haagse Bos destijds.

De boommarters, een van de meest zeldzame dieren van de stad, wisten de brug als eerste echt te vinden. Afgelopen jaar kwamen daar de eekhoorns bij. “Jenny had gelijk. Dieren moeten aan nieuwe situaties wennen en wij mensen willen het liefst gisteren al resultaat zien. Soms duurt het dus even”, aldus Esther.

Uniek beeld: Maar liefst drie boommarters steken tegelijkertijd de brug over naar het Haagse Bos.  


Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Adviesbureau E.C.O. Logisch

Lees ook:
Martin's blog: De Haagse Lord of the Trees over boommarters

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen