Bomenfonds houdt de stad groen. Hoe werkt dit fonds eigenlijk?

20-01-2022

Ook dit jaar planten we weer nieuwe bomen uit het Haagse Bomenfonds. Bomen mogen niet zomaar worden gekapt. En als kappen onvermijdelijk is en ver- en herplanten echt niet kan, is het Bomenfonds voor de aanvrager van de kapvergunning een laatste optie. Hoe werkt dit Bomenfonds eigenlijk?

Als er een stadsboom moet worden gekapt dan is er daarna meestal voldoende ruimte om een nieuwe boom terug te planten. Bij bouwplannen van projectontwikkelaars, bouwbedrijven of particulieren is dit helaas niet altijd het geval. Bestaande bomen kunnen niet altijd worden behouden of worden verplant; een boom moet daar echt goed gezond voor zijn. (Hoe zit het met het verplanten van bomen?) En soms is er bij grote bouwprojecten op het terrein te weinig ruimte voor vervangende bomen. 
 
Wanneer wordt er geld gestort in het Bomenfonds? 
Om zeker te weten dat deze bomen toch in de stad terugkomen, moet de aanvrager van de kapvergunning voor iedere boom die niet meer in zijn plan past, geld storten in het Bomenfonds van de gemeente. Daarmee kunnen wij nieuwe bomen planten. We proberen deze bomen dichtbij de plek van de kap terug te planten. Als dat niet kan, komt de boom ergens anders in het stadsdeel terug. Zo gaan we in 2022 nieuwe bomen planten in de stadsdelen Haagse Hout, Loosduinen en Laak. Voorbeeld van een mooie besteding uit het fonds was afgelopen jaar in Mariahoeve waar een mini-bos met eetbare planten en bomen is aangelegd.

Hoe bepalen we de waarde van bomen? 
Een gespecialiseerde beëdigd taxateur berekent wat een boom waard is. Deze taxateur brengt de verschillende eigenschappen van de boom in kaart zoals de boomsoort, de omvang en de status van een boom (is het een boom in een bosplantsoen of is het een straatboom?) en wordt er gecheckt hoe de boom is verzorgd. De taxateur bepaalt ook wat de gezondheid van de boom is en of de boom zich nog verder zou kunnen ontwikkelen of al in zijn ‘aftakelingsfase’ zit. 

Hoe kunnen de verschillen tussen de waardes zo groot zijn? 
Door alle vragen langs te lopen, wordt de waarde van een boom bepaald. De verschillen zijn groot. Bij een gezonde grote stadsboom kan de waarde zomaar €5.000,- zijn, terwijl voor een bosje van 50 jonge bomen op een braakliggend terrein, die er twintig jaar geleden spontaan zijn opgekomen en waar geen onderhoud aan is gepleegd, ook €5.000,- euro is. Uiteraard zijn dit twee extremen, maar die verklaren wel waarom de waarde van taxaties flink kan verschillen. Het gemiddelde bedrag om een nieuwe jonge boom te planten is €1.500,-. Dit zijn de kosten voor alle werkzaamheden die nodig zijn om een nieuwe boom te planten op een plek waar hij ook echt groot kan worden. 

Waarom vinden we bomen in de stad zo belangrijk?
Bomen in een stad zijn heel belangrijk. Hoe we met stadsbomen willen omgaan staat in de Nota Stadsbomen. Ze dragen bij aan de leefbaarheid in Den Haag. Het klimaat verandert – meer langdurige regens en warmere zomers - en dat maakt bomen in een stad onmisbaar. Bomen geven schaduw, verkoelen door verdamping, zuigen regenwater op, leggen CO2 vast en dragen bij aan de biodiversiteit en de leefbaarheid van de stad. Een groene stad is prettig om in te wonen.  

Lees ook:  
Hoe zit het met het verplanten van bomen?
Bomenfonds: Mariahoeve krijgt mini-voedselbos met eetbare planten

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen