Den Haag vergroent: ‘Ik snakte naar meer groen in mijn wijk’

22-12-2021

Het zijn grauwe, donkere dagen. Toch wordt er juist op dit moment van het jaar volop vergroend in de stad. Sinds 2019 trekken we jaarlijks 2,5 miljoen euro uit om stenige stukken in de stad om te toveren tot groene plekken. Van bermen tot buurttuinen. Van pleintjes tot plantenbakken. Lees het hier!

Bij de Morgenzonlaan in Transvaal gingen half december de laatste plantjes de grond in. Bewoonster Maartje Awadi maakte zich er hard voor dat de stenige straat nu een mooi plantsoen is. “Zo’n stenen vlakte is zo zielloos. En daarnaast is het een oven in de zomer. Ik snakte echt naar meer groen in mijn wijk.”

Activiteiten voor kinderen

Maartje raakte geïnspireerd toen ze bij een buurtbijeenkomst de plannen voor de Kaapstraat zag.  “Dat wil ik ook!”, dacht ze. Via de buurtmedewerker van het stadsdeel kwam Maartje in contact met de groenbeheerder. Ze betrok haar buren bij het plan en nodigde hen uit voor een eerste bijeenkomst om wensen te bespreken. “We wilden graag meer groen en minder hitte in de zomer”, vertelt Maartje. “De groenbeheerder regelde dat er twee ontwerpen werden gemaakt waar we op konden reageren.”

“We kozen voor het plan met bloemen die vlinders en bijen aantrekken. En ook wat planten die groen blijven in de winter. Zo’n mooi stuk groen voor de deur geeft onze straat meteen een andere uitstraling. Met een aantal buurvrouwen gaan we leuke activiteiten voor kinderen organiseren om hen meer te betrekken bij onze buurt en het groen. Het wordt prachtig en we willen ook graag dat dat zo blijft!”

Met mooie, bloeiende struiken en vogelhuisjes komen de vogels vanzelf!

“Kinderen willen lekker wroeten in de aarde en spelen met stokken en plantjes en daar is nu niet veel ruimte voor, dus is het heel begrijpelijk dat ze dat ook in een bloemperk doen. Maar ze kunnen ook leren dat je de bloemen niet kapot moet maken. Omdat ze belangrijk zijn voor insecten, en insecten weer voor de vogels. We willen samen met de kinderen vogelhuisjes maken en wie weet; misschien worden we de volgende zomer wel wakker met fluitende merels en roodborstjes.”

Kantelpunt voor de buurt

“Er zwerft veel rommel en viezigheid op ons plein rond, er worden bankjes en planten gestolen en dingen kapot gemaakt. Sommige bewoners hebben helaas weinig binding met hun buurt en anderen hebben misschien de moed opgegeven om er nog wat van te maken. Al die mooie bloemen en planten geven positieve energie. Ik hoop dat dit een kantelpunt is in de manier waarop we naar de buurt kijken. En dat we in de toekomst kunnen zeggen: ‘We zijn trots op Transvaal’. Dit is mijn buurt en wij kunnen het hier ook gezellig maken. Daar wil ik graag mijn schouders onder zetten”, vertelt Maartje enthousiast.

Morgenzonlaan voor vergroening

Groen brengt mensen samen

Wethouder Hilbert Bredemeijer hielp afgelopen woensdag een handje mee met het planten van de laatste struiken in het plantsoen aan de Morgenzonlaan. Hij is trots op al die duizenden vierkante meters groen die erbij zijn gekomen in de afgelopen jaren. “Vergroening van dit soort plekken is zo belangrijk voor de stad. Groen brengt meer leven naar een buurt en brengt mensen samen. En je voelt gewoon dat het bij groen een stuk koeler is in een warme zomer en in natte perioden vangt groen veel regenwater op. En al die plekken die we in de stad vergroenen, dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit.”

Door de hele stad worden stenige plekken omgetoverd tot groene bermen, mooie plantsoenen of zelfs groene oases. We lichten nog een paar plekken uit waar we momenteel aan de slag zijn. De komende tijd volgen er meer!

Bomen langs van Alkemadelaan krijgen meer ruimte om te groeien
De bomen langs het laatste stukje Van Alkemadelaan (richting de kust) stonden in hele krappe plekken en hadden weinig ruimte om te groeien. De stoep was er breed en die hebben we smaller gemaakt zodat we de groeiplekken van de bomen konden verbeteren. Dat biedt de bomen op deze plek een betere kans om groot uit te groeien. En dat helpt ons om 'meer blad voor de stad' te krijgen. 

Oude Haagweg: tegels eruit, bloemen erin
Langs de kade van de Oude Haagweg lag een stoep waar nauwelijks gebruik van werd gemaakt. We hebben alle tegels eruit gehaald en voedzame grond toegevoegd. De bomen die er nu al staan hebben hierdoor veel meer ruimte om te groeien. Het hele stuk is ingezaaid met bloemrijk zaad, dus dat wordt in het voorjaar een bloemenzee langs het water.

Groene middenberm Volendamlaan
Vergroening Oude Haagweg

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stenige middenbermen groen gemaakt
Veel middenbermen in onze stad zijn bestraat. Dat was in het verleden erg praktisch vanwege onkruidbestrijding maar nu zien we deze plekken als een mooie kans om te ontstenen en te vergroenen. Bij de middenbermen aan o.a. de Volendamlaan, Leyweg en Guntersteinweg zijn de tegels er daarom uit gehaald en met prachtige, bloemrijke planten ingeplant.

Scheveningen-noord wordt ook groener
Rondom de Zwolsestraat in Scheveningen is het in de zomer soms een oven. Hoog tijd om ook daar te investeren in meer bomen en mooie plantvakken. Ook de huidige plantvakken krijgen een upgrade. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Begin 2022 worden de bomen geplant. Ook wordt er volop gewerkt aan vergroening van Scheveningen-Dorp en rondom de haven maar daarover later meer!

Meer groen in de Binckhorst
Je las er al eerder over op hethaagsegroen.nl; ook in de Binckhorst mag het wel wat groener. Daarom gaat ook daar extra geld naar groen zoals bij dit inspirerende project in de Binckhorst

Pletterijstraat is een van de vele straten die fleurige plantenvakken kreeg

Vergroening in cijfers
In de periode 2019-2022 hebben we jaarlijks 2,5 miljoen budget voor extra groen in de stad. Een deel daarvan gaat niet naar de aanleg maar naar het onderhoud van het groen. In 2021 is nog eens 750.000 euro extra vrijgemaakt voor vergroening die bijdraagt aan het ‘verbeteren van de leefkwaliteit’ in onze stad. Er kwamen dus weer veel vierkante meters groen bij, in totaal al 66.500 m2!   

2019: 31.000 m2

2020: 12.500 m2

2021: 23.000 m2

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen