Hoe zit het met… het verplanten van bomen? (FILMPJE)

10-12-2021

In grote steden vinden altijd overal wel werkzaamheden plaats, zoals vernieuwingen van kademuren, riolering of wegen. Wat gebeurt er dan met de bomen op die plek? Behouden en verplanten of in het uiterste geval kappen? Het Haagse Groen zoekt het uit.

Een boom behouden en verplanten lijkt simpel, maar dat is het in een stedelijke omgeving allerminst. Ondanks de zorgvuldige werkwijze worden er jaarlijks gemiddeld 500 tot 700 bomen gekapt bij vernieuwing van kademuren, riolering of wegen.

De kwaliteit van de bomen wordt goed onderzocht en op basis daarvan wordt bekeken of de boom behouden kan blijven. Als dat niet mogelijk is, worden bomen eventueel verplant. Bekijk de video die we erover maakten. 

Allereerst wordt de conditie van de boom in kaart gebracht. Het verplanten levert een aardige shock op voor een boom, dus hij moet goed gezond zijn. Als vuistregel geldt dat na het verplanten de boom nog een toekomstverwachting moet hebben van minimaal 15 jaar. “Door alle stedelijke omstandigheden waar een boom mee heeft te maken, is maar een beperkt aantal bomen zo gezond dat deze ook een goede kans van slagen hebben”, zegt bomenexpert Paul Boeters van de gemeente.

Druk onder de grond

Ten tweede wordt onderzoek gedaan naar de ligging van kabels en leidingen. In ieder trottoir ligt het hiermee vol. "Als je een boom wilt verplanten moeten er geen kabels en leidingen door de wortelkluit heen lopen, of je moet die kunnen verwijderen. Maar de kosten voor het omleggen van kabels en leidingen zijn heel hoog en dat kan vaak niet vanwege de drukte onder de grond", zegt Paul.

Daarna worden de wortels voorbereid op het verplanten. Afhankelijk van de grootte van de boom en de ligging van de wortels wordt een kluit gemaakt door rondom de stam een sleuf te graven. De kluit krijgt extra voeding zodat de overgebleven (beperktere hoeveelheid) wortels voldoende voeding kunnen opnemen. Afhankelijk van de grootte van de boom duurt deze voorbereiding enkele maanden tot soms wel drie jaar.

Naar de nieuwe locatie

Daarna kan de boom worden verplant. Met het zoeken naar een nieuwe locatie moet rekening worden gehouden met de grote wortelkluit die al snel 2 meter of groter in doorsnede is. Deze bomen passen gewoonlijk daardoor niet in de straat vanwege kabels en leidingen. Daardoor worden ze meestal in het gras of in de beplanting geplaatst en vertroeteld. Maar ook het transport van zo’n grote boom door de drukke stad zorgt voor beperkingen.

"Kortom, het is geen eenvoudige zaak om bomen zomaar te verplanten in de stedelijke omgeving. Desalniettemin wordt het altijd onderzocht om niet onnodig mooie bomen te moeten kappen. Gelukkig lukt het ook vaak", zegt Paul.

Lees ook:
Plantseizoen aangebroken: 2,450 bomen planten
Weet jij wat je spuit tegen onkuid?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen