1,5 miljoen kilo herfstbladeren: Hergebruiken of verbranden?

02-12-2021

Onze mooie stadsbomen zorgen elke herfst voor veel vallende bladeren. Jaarlijks verzamelen honderden bladvegers zo’n 1,5 miljoen kilo herfstbladeren van de stoepen en straten. Daar maken we compost van: voeding voor planten om het Haagse groen te laten groeien en bloeien in het voorjaar.

In de herfst gaat meer dan de helft van de mankracht en het materieel van het Haagse Veegbedrijf naar het opruimen van de herfstbladeren in de stad. Bladeren worden per stadsdeel opgeveegd en belanden in veegwagens die 5 kuub bladeren per keer kunnen vervoeren; dat zijn zo’n vijftig verhuisdozen vol!

Met een bladblazer worden de blaadjes onder auto’s en uit perkjes geblazen


Op plekken waar de veegwagens niet kunnen komen, gebruikt het Veegbedrijf anderen middelen. Met een bladblazer worden de blaadjes onder auto’s en uit perkjes geblazen, met de heksenbezem worden ze bij elkaar geveegd, met een hark worden ze in de zakken gemanoeuvreerd.

Van de bladeren maken we compost. Dit is waardevolle voeding voor planten. Maar er is een probleem. Als er namelijk teveel zwerfafval tussen de bladeren zit, moeten we de bladeren helaas verbranden. Zonde toch?! Gooi ook daarom je afval niet op de grond, maar in de prullenbak. Dan kunnen wij de herfstbladeren weer gebruiken om het Haagse groen te laten groeien en bloeien in het voorjaar. Zo is de cirkel rond.

Lees ook:
Op pad met Martin: Zie de maan schijnt door de bomen 

Foto's: Frank Jansen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen