Koekamp wordt het groene visitekaartje voor onze stad

11-11-2021

Na een lange pauze gaan de opknapwerkzaamheden van de Koekamp door. Den Haag krijgt een groene entree die past bij onze groene stad achter de duinen en bij het Nationaal Park Hollandse Duinen. “Eindelijk!”, zeggen boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer en Vesna Knezevic van gemeente Den Haag.

Als je nu met de trein in Den Haag CS aankomt, merk je niet dat je aan de entree van het mooiste stadsbos van Nederland staat. En dit bos loopt ook nog eens via het oudste stadspark van Nederland (de Koekamp en het Malieveld) en groene landgoederen naadloos over in de duinen. Den Haag ligt midden in het Nationaal Park Hollandse Duinen. 

“Den Haag heeft een beschermd duingebied, een kilometerslange kust en vele bossen en parken. Daar hoort een groene stadsentree met allure bij”, zegt Mark. De entree en het stadspark benadrukken hoe bijzonder de ligging van de stad is. “De Koekamp is een uniek stadspark in Nederland. In welke stad loop je nu vanaf het station tegen herten aan? Of kun je via het bos richting de duinen en het strand?”

Staatsbosbeheer en de gemeente willen dit groene deel van de stad voor toekomstige generaties behouden. “We willen dit Haagse groene hart behouden. Dat doen we door groene gebieden met elkaar te verbinden en toegankelijk te maken”, zegt Vesna van de gemeente. 

Genieten van vernieuwde park

Bezoekers en bewoners kunnen naar verwachting in maart 2022 genieten van het vernieuwde park. Het wordt nog groener en er komen betere en meanderende fiets- en wandelpaden. Het groen komt dichter bij het Centraal Station en sluit goed aan op de nieuwe groene inrichting van het Koningin Julianaplein.

Zo gaat de Koekamp eruit zien. Het wordt een mooie groene entree van de stad.


Het nu nog gesloten deel van de Koekamp gaat open voor publiek waar mensen op termijn bij een nieuw bezoekerscentrum informatie kunnen krijgen over de natuur en de geschiedenis van Den Haag en het Nationaal Park Hollandse Duinen. “Met al die bagage kunnen mensen straks de Haagse natuur verkennen”, zegt Mark.

Dynamiek van de stadsnatuur

De boswachter is blij dat de groene verbinding van de Koekamp naar het Haagse Bos er nu echt komt. Dankzij de begroeide overkapping over de A12 kunnen zij zonder hindernissen naar het Haagse Bos en het Nationaal Park Hollandse Duinen. Ook kleine zoogdieren kunnen via de faunatunnel in de overkapping oversteken van de Koekamp naar het Haagse Bos.

“Het wordt een mooi groen geheel en dat is goed voor de dynamiek van de stadsnatuur. Kleine zoogdieren, amfibieën en insecten krijgen meer mogelijkheden omdat ze zich vrijer in een gebied kunnen bewegen. En het is goed voor de mens. Groen moet zoveel mogelijk bij de voordeur beginnen. Als je Den Haag straks inkomt, kies je: Ga ik linksaf naar de cultuurhistorie van de binnenstad? Of ga ik rechtsaf om de natuur in te gaan?”, zegt Mark.

Niet over een nacht ijs

De plannen voor de vergroening van de Koekamp kwamen tot stand in samenspraak met bewoners- en natuurorganisaties. De meeste waren voor, maar er was ook weerstand van onder andere de Haagse Bomenstichting. De meerderheid van de gemeenteraad stemde twee keer voor de verbetering van de Koekamp.

“We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Per boom onderzochten we of deze kon worden verplant. Dat lukt voor 27 bomen. De 36 die moeten wijken, compenseren we met 36 nieuwe bomen: 28 nieuwe bomen op de Koekamp en 8 op de overkapping over de A12”, legt Vesna uit.

Na een juridische strijd van twee jaar besloot de rechter dat de vergroening van de Koekamp per 1 november mocht worden hervat. “Een enorme opluchting", zegt boswachter Mark. "Eindelijk kan Staatsbosbeheer, de gemeente en de andere partners in het Nationaal Park Hollandse Duinen verder met de mooie plannen voor de stad en bouwen aan het groene visitekaartje.”

Benieuwd hoe de Koekamp eruit gaat zien? Bekijk hieronder het filmpje. (lees verder onder video)

Meer weten?
Meer informatie over de verbeteringen van de Koekamp en het terrein van Staatsbosbeheer kun je hier lezen
.

Wandeltips!
In het Haagse Bos kun je prachtig wandelen. Als je ergens de geschiedenis kunt voelen, is het daar wel. Boswachter Mark Kras schreef een blog over de geschiedenis. Je kunt in het Haagse Bos ook op zoek gaan naar het mini-oerbos, het Favoriete Groen van cabaretier Sjaak Bral. Zin in een gewone wandeling? Kijk hier eens voor een wandeling van 4 km. 

In het Haagse Bos kun je geweldig wandelen in de geschiedenis, zoals langs de Bloedheuvel waar Casanova nog heeft gevochten. 


Nationaal Park Hollandse Duinen zit voordevol cultuurgeschiedenis. Volg de sporen door de cultuurgeschiedenis in deze drie wandelingen. En wat is er nog te zien van de Duitse verdedigingslinie, de Atlantikwall? Er zijn nog steeds bunkers te zien en resten van loopgraven en tankmuren. Deze wandelingen leiden je langs militair erfgoed. Ga je liever fietsen door de duinen? Doe een van deze drie historische fietsroutes. Kijk hier voor meer informatie over Nationaal Park Hollandse Duinen.

(Tekst: Merijn van Grieken) 

Lees ook:
Onze duinen en bossen straks onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen