Bewoners halen populierenhout op, zelfs het zaagsel gaat mee

27-09-2021

Met bakfiets, bestelbus en oldtimer; Bewoners van Den Haag hebben 25 september in Loosduinen populierenhout opgehaald van de gevaarlijke populieren die gekapt moesten worden. Hagenaars weten wel raad met het hout: van planken en zitjes tot knutselmateriaal. Zelfs het zaagsel gaat mee naar huis.

Voor dag en dauw rollen zware voertuigen de parkeerplaats in Loosduinen op. Het zijn de aannemers die in opdracht van de gemeente Den Haag gevaarlijke populieren hebben gekapt. Omwonenden kregen destijds een brief over de kapwerkzaamheden in hun buurt en over de mogelijkheid populierenhout te komen halen om het een tweede leven te geven. 

Planken van populierenhout die ter plaatse op maat worden gezaagd. 


Bewoners die zich voor de populierenhoutophaaldag opgaven, moesten vanwege de coronapandemie een jaar wachten. Maar nu is het écht zover! Hun geduld wordt beloond: Takken, schijven, stammen, snippers en planken worden ter plekke voor ze op maat gezaagd.

Takken, schijven, stammen, snippers en planken worden ter plekke voor ze op maat gezaagd.


Dat doen de gebroeders Rondhout. De planken kunnen niet meteen gebruikt worden. “Ze moeten minimaal een jaar drogen voor ze verwerkt kunnen worden. De beste manier is om ze onder een afdakje in de buitenlucht te leggen met een paar latjes eronder, zodat de wind het werk kan doen.”

Kort voor 9 uur zijn de laatste voorbereidingen afgerond. Het hout heeft zijn plek, de aannemers zijn gereed en de vriendelijke verkeersregelaars staan klaar om bezoekers over het terrein de weg te wijzen.

Verkeersregelaars staan klaar om de bezoekers de weg te wijzen


De bewoners laten niet lang op zich wachten. Zij komen met busjes, bakfietsen, auto’s met aanhangwagens. Zelfs oldtimers doen dienst als vervoersmiddel van het populierenhout. “Wij gaan een oud schoolgebouw verbouwen”, vertelt Josefien Noske, die met meerdere vrienden een busje deelt om het hout te vervoeren. “Wat fijn dat het hout hier wordt aangeboden! Bij ons in de buurt werden populieren gekapt en het is nu extra bijzonder dat het hout dat we gaan gebruiken hier uit onze buurt komt!”

Josefien: "Wat fijn dat het hout hier wordt aangeboden!”


Soms is het hout te zwaar om te dragen en is alleen rollen mogelijk. Zoals de boomstammen die Aurelius (zie hoofdfoto) met zijn vader komt ophalen. Zij gaan de stammen gebruiken als zitplekken voor een lokale natuurvereniging.

De bezoekers komen uit alle hoeken van Den Haag. En ze hebben grote plannen met het hout. Bankjes, tafels, tuinmeubels, kaarshouders… Een bijzonder plan heeft ook Graziella Sharma-Flink: “We gaan er taartenstandaarden van maken, zodat we de taarten leuk kunnen presenteren. Dat hout maakt het gewoon veel mooier!”

Bij de uitgifte van planken staat Ed, die van Benoordenhout helemaal naar de parkeerplaats in Loosduinen is gefietst. De aannemer helpt hem met meten voordat hij de gevraagde stukken voor Ed zaagt. “Hier ga ik lekker mee knutselen!”, glimlacht de van oorsprong Amerikaanse Ed, en stapt met Nederlands optimisme op zijn volgeladen bakfiets.

"Hier ga ik lekker mee knutselen!”, glimlacht Ed terwijl hij op zijn volgeladen bakfiets stapt. 


Rond de middag komt wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte en stadsdeel Loosduinen) langs. Hij wil graag even kijken wat er speelt in zijn stadsdeel. “We willen graag dat de stad groen blijft, maar soms moeten er gevaarlijke populieren voor om zodat er nieuwe duurzame bomen kunnen worden teruggeplant. Wat mooi om te zien dat de gekapte populieren op deze manier een tweede leven krijgen”, zegt hij, tevreden kijkend naar de bedrijvigheid om zich heen.

Hilbert Bredemeijer: "Mooi dat de gekapte gevaarlijke populieren nu een tweede leven krijgen.”


Aan het eind van de dag lijkt er nog een onverwacht extraproduct afnemers te vinden: Het zaagsel van alle werkzaamheden ligt centimeters dik rond de werkplaats. “Wij zijn van het project De Groene Mient”, zegt Ruud de Vries. “Eigenlijk kwamen wij planken halen om een hek te bouwen en rugleuningen voor bankjes in de tuin. Ineens zagen we al dit zaagsel en hebben nog wat extra zakken meegenomen. Hier zullen de kippen blij mee zijn!”

Ruud van de Groene Mient: "Hier zullen de kippen blij mee zijn!”


Rond 5 uur ’s middags zijn de laatste mensen vertrokken. De aannemers vegen het zaagsel bij elkaar, de zagen krijgen een laatste poetsbeurt en worden veilig opgeborgen. Ze praten nog even na over de vele blije gezichten die ze hebben gezien. Dan is het tijd om te gaan. De zware voertuigen rollen de parkeerplaats af na een lange, succesvolle dag.

Tekst & beeld: Martina van der Vegt

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen