Voorbereidingen plantseizoen: ‘Bomen een droomstart geven’

16-09-2021

De mannen en vrouwen van het Groenbedrijf zijn alweer druk bezig met alle voorbereidingen om in het najaar in korte tijd ongeveer 900 bomen te planten. Dat doen zij op plekken waar dode, zieke of onveilige bomen gekapt moesten worden. Ze doen er alles aan om de nieuwe aanwas een droomstart te geven.

Vanaf medio november beginnen de hoveniers van het Groenbedrijf Den Haag met het planten van een nieuwe generatie bomen. Dat is de beste tijd van het jaar omdat de bodem dan nog voldoende vochtig en warm is. In zulke warme, vochtige grond kunnen wortels goed groeien. 

Beste startkansen

“Om nieuwe bomen de beste startkansen te geven, wachten we op de kwekerij tot de bomen in ‘rust’ zijn gegaan en hun bladeren verliezen. In de praktijk betekent dit dat je eiken het beste voor de jaarwisseling kunt planten en bepaalde iepensoorten het beste pas in januari”, weet bomenexpert Paul Boeters van de gemeente.

Voordat het zover is, zijn al heel wat voorbereidingen getroffen. De hoveniers hebben de afgelopen zomermaanden stronken van de oude bomen verwijderd, hebben op die plek een groot gat gegraven en voedingsrijke grond ingebracht. “Dit is nodig om nieuwe bomen een droomstart te kunnen geven. De locaties zijn herkenbaar aan een boompaal met een oranje gekleurde top”, zegt Paul.

De locaties waar nieuwe bomen komen, zijn herkenbaar aan een boompaal met een oranje gekleurde top.


Marco van Tol van het Groencentrum speurt naar de mooiste bomen voor Den Haag en vindt ze bij kwekerijen door het hele land. “Ik zoek de beste kwaliteit voor de laagste prijs en let daarbij ook op de opbouw van het wortelgestel, de stam en de takken. Het totaalplaatje moet goed zijn”, zegt Marco. Hij koopt onder meer gewone en zwarte els, krentenboompjes, amberbomen, knotbomen en iepen in.

Boom eruit, boom erin 

Elke boom die in Den Haag vanwege ziekte, dood of veiligheid moet worden gekapt, wordt in het plantseizoen - van november tot april - vervangen door een nieuwe gezonde boom. Dit wordt ook wel de structurele herplant genoemd. “Het plantseizoen kijkt iedereen naar uit. Het is leuk en dankbaar werk, maar wel een grote klus”, aldus Marco. 

Oude stronk verwijderen

Bij het Groenbedrijf komt regelmatig de vraag van bewoners binnen hoe een oude stronk of nol (het gedeelte van een boom dat onder de grond zit) wordt verwijderd. In het verleden moesten bomen, hoe groot ook, volledig met de hand worden gerooid met een schep en een bijl.

Als de gekapte boom nog niet te groot is, dan kan de nol met een sterke kraan uit de grond worden getrokken.


“Gelukkig hebben we daar tegenwoordig handigere oplossingen voor. Als de gekapte boom nog niet te groot is, dan kan de nol met een sterke kraan uit de grond worden getrokken. Maar bij grote bomen is zelfs een kraan niet sterk genoeg en wordt de nol verwijderd met een zogenoemde nollenfrees’, legt Paul uit.

Nollenwat?!

Nollenfrees – goed scrabblewoord! - zijn er in verschillende maten. Als er voldoende ruimte is, hangt de frees achter een trekker. De frees bestaat uit een verticaal stalen wiel met aan de rand een soort beiteltjes. Door het wiel hard te laten draaien, en van links naar rechts te bewegen en steeds dieper te laten zaken ‘hak’ je de nol weg uit de bodem en ontstaat er ruimte voor een nieuwe boom. Een pittige klus dus.

Lees ook:
Extra water of niet? Meetsensor bij boom weet het

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen