Mee op surveillance: 'Je mag niet kamperen en slapen in de natuur'

21-07-2021

Zwarte Pad. Zondagochtend 7.00 uur. De zon schijnt en de lucht is blauw. Het kwik stijgt. Op een heuvel in de duinen staat boswachter Erwin tussen het wuivende helmgras. Hij is op surveillance en speurt de omgeving af . “Collega!”, roept hij wijzend, “Kijk eens hoeveel tenten op het strand staan!"

Het strand en de duinen zijn een goedkope A-locatie voor een overnachting. Maar het mag niet. Toch staan er bij zonsopgang vijf tentjes op het strand. “De zomervakantie is nog maar net begonnen en het is al druk”, zucht Erwin. Dit jaar wordt vanuit het Actieplan Scheveningen intensiever en strenger dan ooit gehandhaafd op slapen of kamperen in de duinen of op het strand. (Onderin staat meer over het Actieplan)

Boswachter Erwin speurt bij het Zwarte Pad het strand en duinen af.


Erwin wandelt het duin af, het strand op. Onderweg naar het eerste tentje ligt een jongen te slapen op een strandbedje. Hij schrikt wakker als de boswachter hem streng aanspreekt. Ja, hij heeft in de buitenlucht geslapen en hij wist niet dat het verboden is. “Volgende keer een hotel zoeken jongen", zegt Erwin. De boete: €150,-

Erwin loopt door naar een koepeltentje. “Goedemorgen! Is daar iemand?” Het blijft muisstil. Hij roept een paar keer "Güten morgen! Goodmorning! Hallo?” Uit de tent klinkt geroezemoes, het tentzeil beweegt en een vrouwenstem antwoordt zachtjes: “Ein moment bitte.” Luttele seconden later ritst een meisje de tent open. Ze kruipt eruit en wrijft de slaap uit haar ogen.

"Goedemorgen! Is daar iemand?", vraagt boswacher Erwin.


Het meisje vertelt dat ze de dag daarvoor met haar vriend vanuit Berlijn naar Den Haag is gereden en dat ze de nacht op het strand hebben doorgebracht. “Ik dacht dat we hier mochten kamperen. Er stonden ook al andere tenten toen wij kwamen”, zegt ze verontschuldigend. Nog geen half uur later is de tent en het tweetal weg. De boete: €150,-

"Ik dacht dat we hier mochten kamperen”, zegt de toeriste verontschuldigend.


Verderop staat een familietent die net is opgezet. Rond en in de tent zitten drie vrouwen, vier kinderen en twee mannen. Een derde man legt de laatste hand aan het ingraven van een haring. Hij kijkt verbaasd op als de boswachter hem aanspreekt. Tegenstribbelend zegt de Duitse toerist: “Wat?! Mogen we niet blijven?! Maar op internet stond van wel!” Dat is helaas een hardnekkig gerucht.

“Overnachten met tent of camper mag in Den Haag alleen op de camping”, zegt Erwin in het Duits. “Tussen zonsondergang en -opgang is wildkamperen in heel Den Haag verboden. U mag niet kamperen of slapen op openbare plekken. Dus ook niet op een parkeerterreinen, langs de weg, op het strand of in parken en natuurgebieden. Verstehst du das?” De boete: €150,-

Extra regels voor natuurgebieden

Op het strand en in beschermde natuurgebieden gelden extra regels. Op het strand slapen is tussen 19.00 ’s avonds en 10.00 ’s ochtends verboden. “Elke avond en nacht maakt de gemeente het strand schoon met grote machines en legen honderden afvalbakken. Dat werk moet veilig gebeuren”, zegt Erwin.

Een slak op een fles. Zwerfafval beschadigt de natuur en vergroot de kans op brand.


Kamperen of slapen in de duinen en andere beschermde natuurgebieden, zoals het Natura2000-gebied het Westduinpark, is altijd verboden. Behalve dat de duinen ons beschermen tegen de zee, zijn ze het leefgebied van waardevolle beschermde planten- en diersoorten, zoals zeedistels, rugstreeppadden en zandhagedissen.

“Kwetsbare natuur raakt beschadigd als mensen door de duinen struinen. Ze vertrappen plantjes als duindistel, duinsterretjesmos en helmgras en verstoren en vervuilen het leefgebied van dieren als vossen, zandhagedissen en konijnen”, zegt de boswachter.

 "Kijk, dit spoor! Mensen komen zelfs met karretjes achter de hekken in de duinen", zegt Erwin.


Bovendien bestaat de kans op brand doordat mensen vuurtje stoken, een sigaret roken of afval achterlaten dat brandgevaar oplevert. “Het is ook gewoon heel vies. Mensen die overnachten op het strand en in de duinen doen er ook hun behoefte. Het wordt een grote bende.”

Strandbedjes en kussens

Erwin is bijna klaar met zijn surveillance en spreekt nog even met strandtenteigenaar Michel van Beachclub Indigo. Zijn strandbedden zijn door een Belgische toerist gebruikt als geïmproviseerd tentje. “Toeristen en zwervers pakken ‘s nachts kussens van het terras en strandbedden om op te slapen. Soms nemen ze ook vuurbollen mee. Heel gevaarlijk in de droge duinen”, zegt Michel.

Erwin spreekt de toerist aan die strandbedden 's nachts als geïmproviseerd tentje heeft gebruikt.


Dit jaar wordt er intensiever en strenger dan ooit gehandhaafd op in de duinen of op het strand slapen of kamperen. Dat is een maatregel uit het Actieplan Scheveningen, dat de gemeente samen met bewoners en ondernemers heeft gemaakt om de overlast op Scheveningen terug te dringen. “Zeker na de drukte van vorig jaar, ben ik blij met extra toezicht. Fantastisch!”

Ook campers mogen niet wildkamperen op een parkeerplaats. Zij moeten een camping zoeken.


De regels nog even op een rij:

  • Tussen zonsondergang en zonsopgang is wildkamperen in heel Den Haag verboden;
  • Kamperen in de duinen en andere beschermde natuurgebieden is altijd verboden;
  • Slapen op het strand is tussen 19.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends verboden;
  • Toch doen? Dat levert een boete van €150,- op.
Op de borden bij de toegangspaden naar het strand staat wat wel en niet mag.


Waar mag je wél overnachten in Den Haag?
Wil je weten waar je een camping en slaapplek dichtbij en in Den Haag kunt vinden? 

Kijk hier voor een mooi overzicht van campings en slaapplekken in en rond Den Haag.

Actieplan Scheveningen tegen overlast
Bewoners en ondernemers van Scheveningen hebben steeds meer overlast van bezoekers. De gemeente heeft daarom een actieplan gemaakt. Ze maakte dat samen met bewoners en ondernemers uit de wijk. In dit plan staan veel maatregelen om de overlast aan te pakken. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval. 
Lees hier alles over het Actieplan.

Slapen op het strand is tussen 19.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends verboden.


Lees ook:
Boswachter: 'Schat zoeken liever niet; natuur is echte schat
Onze duinen en bossen straks onderdeel van nationaal Park Hollandse Duinen
Extra aandacht voor beschermde natuur in het Westduinpark

Foto's: Valerie Kuypers & Tekst: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen