Bodem in de stad vraagt om nieuwe boomsoorten

21-06-2021

De stad en het klimaat veranderen. Hadden stadsbomen in Den Haag 100 jaar geleden nog weinig te duchten van een verdichte bodem, nu is dat wel anders. Die verdichting vraagt om Haagse nieuwkomers: nieuwe boomsoorten. Zoals de iep met de mooie naam Ulmus ‘New Horizon’.

Om ook over vijftig jaar nog steeds veel mooie bomen in Den Haag te hebben, wordt er continu geëxperimenteerd met nieuwe boomsoorten. Zo is in 2013 op de Goeverneurlaan een nieuwe iepensoort gebruikt met de toepasselijke naam Ulmus ‘New Horizon’.

Op de Goeverneurlaan is een nieuwe iepensoort gebruikt met de toepasselijke naam Ulmus ‘New Horizon’.


“Als je daar nu gaat kijken dan zie je dat de jonge boompjes na acht jaar al stevige pubers zijn geworden”, zegt bomenexpert Paul Boeters van de gemeente. De boomsoort ontstond op de University of Wisconsin uit een kruising tussen Ulmus japonica en Ulmus pumila en heeft een hoge resistentie tegen iepziekte. In Den Haag zijn bomendokters op pad om 8.100 iepen te vaccineren tegen deze ziekte. 

Weinig zuurstof in de stadsbodem

Nieuwe boomsoorten in de stad zijn nodig. “Door de verdichte bodem door de aanleg van wegen is er vaak maar een geringe hoeveel zuurstof voor boomwortels beschikbaar. Zonder zuurstof is er geen leven mogelijk voor boomwortels”, legt Paul uit.

Gelukkig zijn er steeds meer boomsoorten waarvan het wortelgestel sterk genoeg is om te overleven in een stadsbodem. “Maar doordat het klimaat verandert en de temperatuur in straten soms ook flink oploopt, vraagt dit steeds meer van de bomen in de verharding. Daarbij komt dat een veranderend klimaat ook andere boomziekten en -plagen met zich meebrengt. Experimenten met nieuwe boomsoorten bieden uitkomst”, zegt Paul.

Hij verwacht dat over vijftig jaar, ondanks de opwarming van de aarde, er best nog een flink aantal van de huidige boomsoorten gebruikt zal blijven worden. "We hebben namelijk in de afgelopen tweehonderd jaar al veel ‘exotische‘ bomen geïmporteerd uit warmere windstreken. De kans is wel groot dat een deel van de inheemse boomsoorten het moeilijk zal krijgen in het stedelijk klimaat wat nog veel warmer zal worden dan het buitengebied in Nederland", aldus Paul.

Lees ook:
Bomendokters op pad: 8.100 iepen krijgen vaccin en prik
Boom vol bladluis toprestaurant voor lieveheersbeestjes
Meer blad voor de stad

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen