Docent Henk: 'Sommige kinderen komen voor het eerst in een bos'

15-06-2021 {0} reacties

Wat weten Haagse basisschoolleerlingen eigenlijk van de natuur? Na een werkweek in Drenthe heel veel. Elk jaar gaan zo’n 2.800 leerlingen uit groep 7 en 8 naar School in Bos. En al 25 jaar wordt deze week begeleid door docent Henk Blitterswijk. Hij gaat nu met pensioen. Daarom zoeken we hem op.

De ‘Haagse ambtenaar in Drenthe’ zoals Henk zichzelf noemt zwaait af. Na 25 jaar. In die kwart eeuw vertelt hij ongeveer 70.000 leerlingen alles over het leven met en in de natuur. Dat doet hij in een ‘bijzonder stukje Den Haag’: namelijk bij School in Bos in Wilhelminaoord. Het terrein is onderdeel van Archeologie en Natuur- en Milieueducatie van Stadsbeheer van gemeente Den Haag.

“Ieder jaar komen er zo’n 90 basisscholen naar School in Bos en vertellen over de natuur”, vertelt Henk. Dat is nodig want kinderen in de stad denken vaak dat de hele wereld door mensen is gemaakt. "Maar dat is niet zo, de natuur is er ook nog! En dat is maar goed ook, want zonder natuur kun je niet leven", staat in het programmaboekje van de werkweek.

De ‘Haagse ambtenaar in Drenthe’ zoals Henk zichzelf noemt zwaait af.


De bedoeling van de werkweek voor groep 7 en 8 is om het stadsleven eens om te draaien: Meer bomen dan huizen en meer dieren dan mensen. "Bij School in Bos beleven kinderen de echte natuur. Ze zoeken hun weg over bospaadjes, doen veldwerk in het bos en leven zelfs een dag zoals in de prehistorie”, vertelt Henk. 

We wandelen met hem over het terrein. We beginnen bij het Vuurhuis, een reconstructie van een boerderij uit de steentijd. De werkweek begint altijd met een kampvuur. “We zitten hier dan met z’n allen in een kring rondom het kampvuur bij kaarslicht. We maken kennis met elkaar en de kinderen horen hoe het programma eruitziet. Ook vertellen we verhalen, bijvoorbeeld over de jongen Wolf die het vuur laat uitgaan. Dat is een bijzondere sfeer.”

Enthousiasme en verwondering voor natuur

Henk vindt het vooral leuk om leerlingen te laten delen in zijn enthousiasme en verwondering voor natuur door alle seizoenen heen. "En elke week weer, met ons hele team, de leerlingen een fantastische week in de Drentse natuur bezorgen. Ieder jaar krijgen we wel kinderen die nog nooit in een bos zijn geweest. Je kunt je dat bijna niet voorstellen als je zelf de hele dag buiten aan het werk bent.”

“Dan kan ik wel zeggen: ‘Dit is een eik.’ Maar ik vind het veel leuker om ze te laten horen hoe een eik klinkt. Ofwel, zoals een oud-collega van me ooit eens zei: ‘Als ik jou vraag om je geliefde te beschrijven, dan zeg je niet Ze is 1 meter 58.’ Nee, dan zeg je eerder: ‘Als ze me aankijkt, gaat de zon schijnen’. En dat is precies zoals mijn collega’s en ik hier lesgeven: vanuit onze passie.”

Webcams in de nestjes

Die passie is meteen te zien als we langs de webcam lopen die in een van de nestkastjes hangt. Een vogeltje scharrelt rond om er zijn nest te maken. “Zo jammer dat er nu geen kinderen zijn om dit live te kunnen meemaken: hoe die kuikentjes straks uit het ei kruipen. We zetten wel af en toe een foto of filmpje op de website!”

Een zeldzame orchidee bloeit op de Vlinderberg.


Veel tijd om naar de webcam te blijven kijken, is er niet. Henk is alweer doorgelopen naar een van de andere lemen huizen op het terrein: de bronsgieterij waar kinderen mogen kiezen wat ze willen maken, vaak een sieraad of een mesje. "Dan smelten we brons op 1200 °C. De leerlingen bedienen de blaasbalg. Het vloeibare brons wordt in de mallen gegoten. Als het afgekoeld is, peuteren de kinderen het gips eraf en komt hun bronzen schat tevoorschijn. Dat mogen ze mee naar huis nemen.”

Via het natuurpad lopen we verder naar de Vlinderberg, een heuvel die is begroeid met planten die bijen en andere insecten aantrekken. In het voorjaar bloeit de meest bijzondere plant al: een zeldzame orchidee. “Dit is ook een geliefde verstopplek voor ringslangen. Maar als ik dat vertel, durven sommige kinderen niet meer hier te lopen.”

In elk hoekje zit een verhaal

We kunnen nog uren rondlopen. In elk hoekje zit wel een verhaal. Zoals die plek onder een struik, waar de aarde een beetje platgestampt is. Henk tilt een takje op en laat zien dat hier een ree heeft gelegen. Dat is op nog geen 100 meter afstand van het hoofdgebouw! “Het was een jong mannetje”, zegt hij. “Dat kan ik zien omdat hij zijn gewei heeft geschuurd aan een tak.”

Bij de laatste stop in het Mammoethuis laat Henk ons voelen hoe zwaar de tand van een mammoet is. Er rest nog één prangende vraag. Hoe klinkt een eik nu eigenlijk? Henk (lachend): "Heel anders dan een beuk! Ga lekker naar buiten en luister zelf maar…"

Kinderen zoeken hun weg over bospaadjes, doen veldwerk in het bos en leven zelfs een dag zoals in de prehistorie.


Meer weten over School in Bos?

  • School in Bos is onderdeel van Archeologie en Natuur- en Milieueducatie van de dienst Stadsbeheer, gemeente Den Haag.
  • Elk jaar komen zo’n 2.800 Haagse basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 naar Drenthe voor een natuurwerkweek.
  • Er is ook een boek met een ontdekpakket te koop. Gemaakt door de vriendenstichting van School in Bos en te bestellen via de website. 
  • Heb je zelf warme herinneringen aan de werkweek bij School in Bos, of wil je meer weten? Bekijk deze video met Henk in de hoofdrol.

Tekst en beeld: Julia Ran

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen