Boom vol bladluis: 'Toprestaurant voor lieveheersbeestjes'

14-06-2021

Een plakkerig tafeltje op het terras. Heel vervelend! Vooral in lindebomen zit heel veel bladluis. Hun poep kan overlast veroorzaken. Daarom bestrijden we de luizen met hun natuurlijke vijand: lieveheersbeestjes. “Een boom vol bladluizen is een toprestaurant voor lieveheersbeestjes."

Veel lindebomen op het Lange Voorhout en langs de Hofvijver hebben hun jaarlijkse natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen bladluis gekregen. Deze kleine rode rakkers eten kunnen wel meer dan 100 luizen per dag eten. Ze zorgen er zo voor dat er geen plakkerige uitwerpselen van de luizen op terrassen terecht komen. Terrashouders en bezoekers blij!

Deze kleine rode rakkers eten kunnen wel meer dan 100 luizen per dag eten.


Luizen poepen kleverige suikers uit, honingdauw genaamd. Dat zorgt voor die plak op straatmeubilair. En dan vormen er op die honingdauw ook nog schimmels. Die zorgen weer voor zwarte plekken, ook wel roetdauw genoemd. "Ondernemers en inwoners worden daar vanzelfsprekend niet vrolijk van”, vertelt boomverzorger Rosko Webley van het Haagse Groenbedrijf.

De boomverzorgers hebben onlangs zakjes met Exochomus-larven op zes meter hoogte vastgemaakt in bomen. Meestal gebeurt dat met een hoogwerker. "Veel mensen vinden lieveheersbeestjes schattig. Maar het zijn moordenaars onder de insecten. Mieren, bladluizen en lieveheersbeestjes houden elkaar, in hun overlevingsstrijd, in een natuurlijk balans. Het is oorlog in zo’n boom!”, zegt Rosko.

Veel mensen vinden lieveheersbeestjes schattig. Maar het zijn moordenaars onder de insecten.


De timing van de klus is belangrijk. “Er moet veel bladluis zitten zodat lieveheersbeestjes zich goed vol kunnen eten, want anders sterven ze van de honger.” Op het Lange Voorhout alleen al hangen 65 zakjes met 250 larven per zakje. Een larf kan wel 50 tot 100 luizen per dag eten. Dus per zakje worden tussen de 10 en 20.000 luizen per dag opgepeuzeld.

Over de bestrijding met lieveheersbeestjes:

  • De methode werd 10 jaar geleden ontwikkeld samen met de universiteit van Wageningen
  • De larven worden op natuurlijke wijze gekweekt
  • Het zijn inheemse lieveheersbeestjes met twee stippen (Adalia bipunctata)
  • De bestrijding wordt gedaan op het Lange Voorhout, Plein 1813 en het centrum en in enkele woonwijken waar heel veel overlast is.

Over het Groenbedrijf:
Het Groenbedrijf onderhoudt en verzorgt bomen in Den Haag. Het werk bestaat vooral uit snoeien, het bestrijden van plagen of zieke bomen verzorgen. Meer lezen over hun werk?

Bomendokters op pad: prik en vaccin voor 8.100 iepen 
Laat de roofvogels maar komen; extra nesten voor de boomvalk
Lentebakken met narcis prinses Amalia sieren de binnenstad

Lees ook:

Game of Thrones op het Lange Voorhout

Foto's: Jurriaan Brobbel

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen