Bomendokters op pad: Vaccin en prik voor 8.100 iepen

12-05-2021

Net als mensen kunnen ook bomen ziek worden. Om dat te voorkomen krijgen 8.100 iepen in onze stad jaarlijks de 'griepprik'. Het speciale vaccin moet de bomen beschermen tegen de beruchte iepziekte. Boomverzorgers zetten in mei de eerste prik. Ze gaan de komende tijd met het vaccin op pad.

Het gaat nu eens niet over Pfizer, Moderna, Jansen of AstraZeneca. Nee, dit gaat over de iepziekte en het speciale vaccin (DutchTrig®) dat de iepen moet beschermen tegen de zeer besmettelijke iepziekte. Het team van boomverzorgers van de gemeente, het speciale doktersteam, is net begonnen met de jaarlijkse injectieronde. De eerste prik zette de wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer.

“In Den Haag moet je niet alleen kunnen wonen, maar ook prettig kunnen leven in een leefbare en groene stad. Gezonde bomen zijn ons groene kapitaal, dus we moeten onze iepen goed beschermen. In 2030 willen we in totaal vijf procent meer blad in de stad, daar helpen deze duizenden prachtige iepen enorm bij!”, zegt hij. 

Klein beestje is de boosdoener

Verantwoordelijk voor de iepziekte is een klein beestje: de iepenspintkever. Het diertje brengt een schimmelziekte over, die de dodelijke iepziekte veroorzaakt. “De iepziekte is een soort trombose”, vertelt Paul Boeters, bomenexpert bij de gemeente Den Haag.

Ongeveer de helft van alle iepen krijgt prikjes rondom in de stam, de andere helft bestaat uit grotendeels nieuwere iepsoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte.


“Een kevertje is zich van geen kwaad bewust en legt eitjes achter de bast van een zieke iep. Die komen in het voorjaar uit en de kevertjes boren vervolgens gaten in de bast. Als hij uitvliegt neemt hij de schimmel mee naar gezonde bomen. En zo kan het snel op gezonde bomen overslaan.

Iepen doen het goed op de zoute zeewind

De iep is een boom die veel voorkomt in Den Haag. De stad telt ongeveer 14.000 iepen die langs straten en lanen staan. “Deze boom hoort echt in ons Haagse straatbeeld. Hij houdt van een schrale bodem en ze kunnen goed tegen de zoute zeewind”, aldus Paul.

Ongeveer de helft van alle iepen krijgt prikjes rondom in de stam, de andere helft bestaat uit grotendeels nieuwere iepsoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte. “Den Haag was 20 jaar geleden de eerste stad met een vaccin tegen de iepziekte. Gelukkig maar, want op het dieptepunt van de iepziekte stierven er jaarlijks soms wel 1.500 tot 2.000 bomen!”, zegt Paul.

“We houden de iepen goed in de gaten”

Onze groenbeheerders, boomverzorgers en hoveniers controleren jaarlijks alle iepen in Den Haag, vertelt Paul. Tussen mei en september worden de iepen tweemaal geïnspecteerd. Ze kijken niet alleen naar de iepen van de gemeente, ze inspecteren ook de iepen op particulier terrein.

“We houden de bomen goed in de gaten want als een iep ziek is, kan hij razendsnel omliggende iepen besmetten via de wortels of via de iepenspintkever zelf. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen net uitlopen. Ook moet het mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel als het ware opzuigt”, zegt Paul.

Hoe werkt het injecteren?

Hoe gaat dat injecteren nou precies in zijn werk? Boomverzorger Rosko vertelt wat hij doet in onderstaand filmpje:

Zie je een zieke iep? Meld het ons!
E
en zieke iep herken je aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. Als je een zieke iep ziet, meld het dan aan ons. Meer informatie over hoe je een zieke iep kunt herkennen en melden, vind je op de website van de gemeente Den Haag.

Het team van boomverzorgers van de gemeente, het speciale doktersteam, is net begonnen met de jaarlijkse injectieronde.


Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Jurriaan Brobbel


Lees ook: 
Boomverzorger spot bijzondere insecten in lindeboom
Den Haag wil meer ‘blad voor de stad’ en deelt in najaar bomen uit
Veelgestelde vragen over bomenactie Bomen voor Den Haag
Aan de bak in onze Haagse bossen: zó blijven ze gezond en gevarieerd
Jullie vragen over bomen: Hoe zit het met...?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen