Pakket voor 250 scholen: kikkers kweken in de klas is magisch

06-05-2021

Weet je het nog van vroeger? Opeens stond er in de klas een glazen bak met kikkerdril. Het grote wachten kon beginnen. Tot het kikkervisje uitgroeide tot heuse kikker. “Om die cyclus live in de klas te volgen blijft altijd iets magisch hebben”, zegt Mariette Nijssen van Milieueducatie Den Haag.

Ook vandaag de dag leren leerlingen van bijna 250 basisscholen, middelbare scholen en kinderopvanglocaties in Den Haag over kikkers. Milieueducatie Den Haag deelt elk voorjaar doe-het-zelf pakketten ‘kikkers kweken’ uit. Zo kunnen leerlingen van dag tot dag meebeleven hoe zo’n piepklein kikkerdril-eitje uitgroeit tot een kikker in miniformaat. En daarna? Dan gaan alle kikkers weer terug de sloot in. Om voor het volgende nageslacht te kunnen zorgen.

250 scholen en kinderopvanglocaties in Den Haag krijgen kikkerdril-pakketten.


“Zelf zaaien, het verzorgen van planten en later zelf oogsten leert je waar ons voedsel vandaan komt. Door de cyclus live te volgen, kijk je daarna met andere ogen naar dieren en beestjes om je heen. Natuur en milieulessen zijn noodzakelijk. Zelf ontdekken, zelf verkennen en beleven stimuleert milieubewust en duurzaam gedrag”, zegt Mariette.

“Dit jaar ging het uitdelen van de kikkerdril pakketten iets anders”, legt Mariëtte uit. “Normaal gesproken komen de leerkrachten de pakketjes bij ons in het Zuiderpark, op de Reigershof en de Schildershoeve ophalen. Maar vanwege corona hebben we ze nu gratis bezorgd.”

"Door de cyclus live te volgen, kijk je daarna met andere ogen naar dieren en beestjes om je heen", zegt Mariette van Milieueducatie.


Wat zit er in een kikkerdril-pakket?
In het pakket zit een dot kikkerdril en een plantje om de kwaliteit van het water goed te houden. Verder moeten de kikkers in spe iets te eten hebben, dus er zit ook voedsel bij. Op een A4-vouwkaart staan de verschillende fases van de kikker afgebeeld. Zodat leerlingen precies zien welke ontwikkelingen hun dril gaan doormaken. In het tasje zit verder: een leuk knutselpakket en de voorjaarsinspiratiewaaier.


Hoe kun je de kikkers verzorgen?
Op de site van Milieueducatie Den Haag staat nog veel meer informatie over de verzorging van de springers.

Zolang kikkers nog ‘kikkers in wording’ zijn, mag je hun groei in de klas bewonderen.


Wanneer laat je de kikkers vrij?
Voordat de kikkers zelf door de klas gaan springen, zijn er wel een paar zaken waar je op moet letten. In Nederland zijn kikkers en padden beschermde diersoorten. Dus zolang ze nog ‘kikkers in wording’ zijn, mag je hun groei in de klas bewonderen. Zijn het eenmaal echte kikkers, dan moeten ze terug de natuur in. Wat natuurlijk helemaal niet erg is, want dan zijn er volgend jaar nog meer kikkers. Wat betekent: nog meer kikkerdril voor een nieuw groeiproject. Tot volgend jaar!

Zijn het eenmaal echte kikkers, dan moeten ze terug de natuur in.


Van kikkerdril tot kikker

  • Een vrouwtjeskikker legt haar eitjes in het water. Dit heet kikkerdril;
  • De eitjes worden kikkervisjes met een lange staart;
  • Na ongeveer 6 weken krijgen ze eerst achterpootjes en pas daarna voorpootjes;
  • Als het staartje verdwijnt zijn het kikkers geworden. 


Lees ook: 
Ga naar buiten met de 100-dingenlijst voor kids

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen