Als je nu langs de Hofvijver, het Plein, Toernooiveld en het Vredespaleis wandelt, zie je de grote ronde bakken vol lentebollen. Eenmaal in bloei vullen ze de binnenstad met uitbundige kleuren. “Kijk! Die rechthoekige bakken voor de deur van de Tweede Kamer zijn ook van ons. Mooi hè?!”, roept Raymond Kort vanachter het stuur van de heftruck.
Bakken met lentebloeiers
“Lentebak eraf, winterbak erop”, vat Raymond zijn werk samen. Met de heftruck haalt hij behendig een van de vijf grote bloembakken van de oplegger van de vrachtwagen. Hij rijdt de bak met lenteboeiers naar de plek op het Plein, zet ‘m voorzichtig neer en neemt de winterbak met paarse heide weer mee naar de vrachtwagen. Die gaat straks terug naar de kwekerij. In twee dagen zijn 63 winterbakken vervangen voor lentebakken.
‘De brengers van de lente’ zou je de medewerkers van het Haagse Groenbedrijf en het Groencentrum kunnen noemen. Voordat de bloembakken in de binnenstad belanden, hebben zij de bakken met zorg samengesteld en verzorgd. “In de stadskwekerij vullen wij de bakken voordat ze naar buiten gaan”, vertelt voorvrouw Mirjam.
Speciale bloem: narcis prinses Amalia
Niet in alle bakken zit dezelfde bloemenmix. In verreweg de meeste bakken, zo’n 45, zit een mix van zeven soorten bloemen, waaronder de narcis prinses Amalia. De kweker mocht de narcis met toestemming van het Koninklijk Huis naar de prinses vernoemen. Deze witte februari-narcis bloeit gelijktijdig met de gele variant.
In de negen bloembakken bij het Vredespaleis staan verschillende tulpen, waaronder de bijzondere Freedom Flame Tulp, symbool voor 75 jaar vrijheid. En bij de Hofvijver staat een bloemenmix met diverse oranje tulpen voor Koningsdag en blauwe druifjes.
Ondertussen in de stadskwekerij...
Terwijl de binnenstad de lente ademt, zijn ze op de stadskwekerij alweer bezig met 400 hangende plantenbakken. Die moeten voor Koningsdag in acht stadsdelen aan gevels en lantaarnpalen hangen. “Dat doen we nu al zo’n twintig jaar en mensen kijken er echt naar uit. Ze mailen ons met de vraag welke bloemen erin zitten. We krijgen zoveel leuke reacties!”, zegt Mirjam.
In de hangbakken komen planten die ‘tegen een stootje kunnen’, onder meer blauw/paarse surfinia en rood/roze Oostenrijkse hanggeraniums. En een sensor om het vochtgehalte te meten. De planten krijgen eens per drie weken water, tenzij de sensor aangeeft dat de planten dorst hebben. Dan gaat de waterploeg erheen.
'Wel of geen bloembak is wereld van verschil'
Verzorger Richard de Wit is druk met het vullen van de bakken. “Deze bloembakken verrijken de stad en fleuren de omgeving op. Ze maken het straatbeeld vriendelijker. Wel of geen bloemenbak maakt een wereld van verschil. Zonder bloemen is de gezelligheid weg en zijn de straten kaal”, zegt Richard.
Het Groenbedrijf en Groencentrum zijn trots op hun werk. “Ik fiets met zoveel trots door de stad! Omdat ik elke dag zie hoeveel ziel en zaligheid onze mensen leggen in de verzorging van de bloemen en het maken van de bloembakken. En omdat ik de spanning ken of we het wel op tijd gaan halen. Als alle bakken eenmaal in de stad hangen, halen we opgelucht adem en halen we een grote taart!”
Wist je dat...
... het Groenbedrijf duurzame bloembakken van gerecycled kunststof laat maken? Er zijn er dertig in productie en vanaf half april komen deze milieuvriendelijke bakken op prominente plekken in de stad te staan. Deze bloembakken zijn duurzamer dan de polyester bakken die nu worden gebruikt.
[Tekst & beeld: Merijn van Grieken]
Lees ook:
Start plantseizoen: 1.500 mooie nieuwe bomen voor de stad
Palmbomen krijgen knipbeurt in de winter
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.
Aanmelden