Den Haag wil meer ‘blad voor de stad’ en deelt bomen uit

22-02-2021

Of het nu een boom in het centrum, je straat of tuin is. Bomen geven kleur aan de stad. Ze maken Den Haag mooier en dragen bij aan de gezondheid, het welzijn en de biodiversiteit. Daarom wil Den Haag meer bomen planten en bomen de ruimte geven om te groeien. "We willen meer blad voor de stad."

“Bomen zijn belangrijk en worden onder meer door het veranderende klimaat steeds belangrijker in Den Haag”, vertelt beleidsmedewerker Ralph Pitlo. Hij werkte samen met collega’s de afgelopen tijd aan een nieuw beleidsplan voor stadsbomen dat onlangs werd vastgesteld in het college.

“Een boom levert schaduw in de steeds warmere zomers, zuigt water op bij regenval en een boom zorgt voor voedsel en een schuilplaats voor insecten en vogels. Bomen maken een stad mooi en prettig om te leven. En in de toekomst wordt dat steeds belangrijker omdat er meer mensen in de stad komen wonen, de openbare ruimte schaarser wordt en het klimaat verandert. Daarom willen we meer blad voor de stad", zegt Ralph.

Waarden van een boom voor de stad

Wat gaan bewoners merken van de plannen?

Ralph: “We willen onze stad groener maken en meer bomen planten maar dat kunnen we niet alleen. De stad bestaat voor ongeveer de helft uit particuliere grond. Dat zijn de voor- en achtertuinen van bewoners, binnentuinen van appartementen, tuinen bij bedrijven, sportparken et cetera. We roepen bewoners, scholen en andere organisaties dan ook op om samen met ons te werken aan meer blad voor de stad. Daarom starten we dit najaar met het uitdelen van 1.000 bomen aan bewoners en scholen. De actie heet Bomen voor Den Haag."

Wat wil de gemeente bereiken?

“We willen het oppervlak van het bladerdak van alle Haagse bomen tot 2030 met 5% laten groeien. Uitgangspunt is niet zozeer het aantal bomen, maar de oppervlakte van het bladerdak. Het bladerdak zegt meer over de bijdrage die bomen leveren aan een stad dan de hoeveelheid bomen. Want hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad. Dat gaan we allemaal meten”, aldus Ralph.

En hoe krijg je dat voor elkaar?

“Bomen krijgen de ruimte om te groeien. Dat betekent dat we de komende jaren veel aandacht besteden aan goede ‘groeiplaatsen’ voor bomen. Want als een boom wordt geplant op een plek waar veel ruimte is voor de wortels, en goede voeding in de grond zit, zal een boom ook beter groeien en groter worden. En hierdoor kan het bladerdak van de boom snel groter worden”, legt Ralph uit.

Door goede groeiplaatsen voor bomen te maken, kunnen ze goed groeien

Extra bomen planten

Ook worden de komende jaren extra bomen geplant. “We planten op plekken waar de boom ook echt een toekomst heeft en goed kan groeien. We planten daarbij vaker verschillende bomen. Dat zorgt ervoor dat bomen elkaar bij ziektes niet snel kunnen infecteren.”

Stevig netwerk van bomen

Daarnaast wil Den Haag ‘het netwerk’ van de Haagse bomen verbeteren. “Wie een foto van stad van bovenaf bekijkt, ziet veel lange lanen en wegen, met rijen bomen en soms zijn die rijen onderbroken. In projecten waarbij we de openbare ruimte opnieuw inrichten, willen we die ‘bomenrijen’ goed op elkaar aan te laten sluiten zodat we één verbonden bomennetwerk hebben”, vertelt Ralph.

Een mooi aaneengesloten netwerk van bomen

Conditie bomen

Tot slot gaat Den Haag nog beter kijken naar de conditie van bomen als er bijvoorbeeld een straat opnieuw ingericht moet worden. “Die conditie brengen we goed in kaart voordat we met de plannen beginnen. Het uitgangspunt is dat bomen met een redelijke tot goede conditie zo lang mogelijk blijven staan. Voor bomen met een slechte gezondheid gaan we na of we de groeiplaats zo kunnen verbeteren dat ze toch goed kunnen groeien. Als dat niet mogelijk kiezen we liever voor nieuwe bomen die we in goede groeiplaatsen planten. Dat levert voor de toekomst weer meer blad voor de stad op!”

Meer weten?

In het najaar beginnen we met het uitdelen van 1.000 bomen. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (zie de button onderaan de pagina). Zodra de actie start, lees je dat in de nieuwsbrief!

Veelgestelde vragen over de actie Bomen voor Den Haag, zie je hier

Wil je het hele beleidsplan voor onze stadsbomen teruglezen, klik dan hier

Meer weten over hoe we met bomen bij grote projecten omgaan? Kijk dan eens dit filmpje.

In de media:
Bewoners Den Haag krijgen gratis boom in strijd tegen vestening (NOS)
Den Haag geeft gratis groen weg: ‘Bomen niet alleen belangrijk voor klimaat, maar leveren ook geld op (AD)
Cadeautje van de gemeente: iedere Hagenaar krijgt een boom (Omroep West)

Lees ook:
Start plantseizoen: 1.500 mooie nieuwe bomen voor de stad
Aan de bak in onze Haagse bossen
Bomenfonds: Mariahoeve krijgt een mini-bos met eetbare planten

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen